За час окупації Бучанського району російські військові вчинили понад 9 тисяч воєнних злочинів, на Київщині окупанти вбили 1374 українців

Новини
Буча
Воєнні злочини військ РФ у Бучі у березні 2022 року

Російські загарбники вчинили в Бучанському районі Київської області понад 9 тисяч воєнних злочинів.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

«Понад 270 злочинів щодня. Понад 1400 мирних мешканців було вбито. Багато з них — закатовано. Серед загиблих — 37 дітей. Ще 52 дітей було поранено», – йдеться в повідомленні.

За цей рік органи прокуратури повідомили про підозру майже сотні військових РФ. До суду скеровано обвинувальні акти стосовно 35. Серед них — генерал-полковник, командувач Центрального військового округу РФ, який безпосередньо керував захопленням Сумської, Чернігівської та Київської областей. До 12 років реєстрації волі засуджено двом військовослужбовцям РФ за незаконне оформлення волі цивільних і мародерство.

«Переконаний, усі ці злочини — не випадковість. Це частина запланованої стратегії Росії, спрямованої на знищення України як держави та українців як нації», – зазначив генпрокурор Андрій Костін.

На Київщині окупанти вбили 1374 українців, 280 вважаються зниклими безвісти, загинуло 38 дітей, 34 зазнали поранень, розповів начальник головного управління Нацполіції в Київській області Андрій Нєбитов.

«Робота триває. Росія накоїла дуже багато злочинів, убивств мирних людей. 1374 загиблих українців, тіла яких уже знайдені. Але досі залишаються не знайденими, зниклими безвісти 280 українців. Їх долю, станом на зараз, ми не знаємо. …За місяць окупації загинуло 38 дітей, 34 були поранені. Найменшій дитині було шість місяців. Але робота продовжується», – повідомив Нєбитов.

Він зазначив, що ці жертви не були випадковими, більшість загиблих убиті цілеспрямовано саме зі стрілецької зброї.

Міжнародний кримінальний суд уже розпочав розслідування воєнних злочинів в Україні, але керівництво України стверджує, що МКС зазнає труднощів, оскільки, хоча він може судити тих, хто звинувачується в окремих воєнних злочинах, він не може переслідувати керівництво Кремля за ширший злочин агресії, оскільки Росія не підписала відповідний статут.

Ігор Поночовний, керівник прокуратури АРК і міста Севастополь розповів Центру журналістських розслідувань про розслідування воєнних злочинів, вчинених в окупованому Росією Криму, про кримінальну відповідальність колаборантів і російських пропагандистів, про прогрес у розслідуваннях «кримських справ» у національних судах та рух у справі «Ситуація в Україні» у Міжнародному кримінальному суді.

Цикл інтерв’ю з представниками органів влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів, в компетенції яких знаходяться питання, пов’язані із тимчасово окупованим РФ українськими територіями, підготовлений в рамках проекту IPC за підтримки Ради Європи.