РФ передала Білорусі «Іскандери» та авіацію, які здатні завдавати тактичні ядерні удари

Новини
лукашенко шойгу

Глава Міноборони Росії Сергєй Шойгу заявив, що Білорусь вже має у своєму розпорядженні штурмові літаки та комплекси «Іскандер-М», які здатні завдати тактичні ядерні удари.

Про це Шойгу сказав на тематичній селекторній нараді з керівним складом Збройних Сил Росії у вівторок, повідомляє «Європейська правда».

«Частина білоруських літаків штурмової авіації отримали здатність завдавати удари по об’єктах супротивника засобами ураження в ядерному оснащенні.

Крім того, Збройним Силам Білорусі передано оперативно-тактичний ракетний комплекс «Іскандер-М». Він може використовувати ракети як у звичайному, так і в ядерному виконанні», – заявив Шойгу.

З 3 квітня на одному з російських полігонів почали навчання білоруських розрахунків порядку застосування «Іскандер-М» «для захисту Союзної держави», додав Шойгу.

Президент Росії Владімір Путін заявив минулого місяця, що планує розмістити російську тактичну ядерну зброю в Білорусі.

Минулого тижня самопроголошений «президент» Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Москва також може розмістити стратегічну ядерну зброю, «якщо виникне така необхідність».

Нагадаємо, Кремль працює над більшим використанням ресурсів Республіки Білорусь у війні проти України. Крім того, Росія також прагне повністю контролювати білоруський оборонно-промисловий комплекс. Наприкінці 2022 року Росія перекинула до Білорусі партію зенітних ракетних комплексів «Тор-М2К».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter