Окупанти звільнили гауляйтера Верхнього Рогачика на Херсонщині Євгена Бабича, проте його функції виконує колишня касирка Ощадбанку Бєланова

Новини
Валентина Біланова і Андрій Забіра
Валентина Біланова і Андрій Забіра

Російські загарбники звільнили гауляйтера Верхньорогачицької громади Каховського району на Херсонщині Євгена Бабича і анонсували нові призначення на окупованій частині області. Сам Бабич готується до так званих «виборів» до Держдуми РФ 10 вересня 2023 року. А новим гауляйтером Верхнього Рогачика тим часом став 31-річний мешканець Херсона Андрій Забіра, якого в селищі зараз майже ніхто не бачить.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За словами мешканців Верхнього Рогачика, їхнього гауляйтера, члена «Компартії України» Євгена Бабича зняли після того як стало відомо про розкрадання ним російської «допомоги». 

«Окупанти виділяли деяким категоріям людей по 2 тони вугілля, але їм привозили лише по 750 кг. Решта десь зникала. Люди переважили вугілля і поскаржились на Бабича росіянам. Після того він на деякий час пропав, а тепер іноді з’являється у селищі і розповідає всім, що вирішив переключитися на політику та готується до «виборів» у Держдуму від КПРФ. Євген Бабич також каже всім, що більше не працює гауляйтером», – розповіли ЦЖР мешканці Верхнього Рогачика.

Замість Бабича окупанти представили нового гауляйтера – мешканця Херсона Забіру Андрія Євгенійовича, 20 червня 1991 р. н. У Верхньому Рогачику він з’явився в листопаді минулого року: він втік сюди з правобережної частини області перед її звільненням. Після цього він почав працювати в окупаційній адміністрації селища «головним по землі». Проте після призначення гауляйтером його тут бачили від сили декілька днів.

Відомо, що Андрій Забіра мав на підконтрольній українській території чимало боргів – зокрема, по аліментах. Також у 2020 році щодо нього відкривали виконавче провадження зі стягнення штрафу за порушення правил дорожнього руху.

Мешканці Верхнього Рогачика стверджують, що Андрій Забіра є лише формальним головою їхньої окупаційної адміністрації. Фактично ж ці функції, як і при Бабичу, виконує колишня касирка місцевого відділення «Ощадбанку» Бєланова Валентина Іванівна, 1 липня 1966 р. н

«Саме через Бєланову дуже багато постраждало місцевих: вона розселяла російських військових у домівки тих, хто змушений був виїхати з окупації. Сама вона намагається ніде не світитися, хоча про її вчинки знає багато людей не лише в окупації, а й на підконтрольній українській території», – додали ЦЖР місцеві мешканці. 

Через відсутність зв’язку з окупованою частиною Херсонщини нам не вдалося зв’язатися з Валентиною Бєлановою і розпитати її версію подій в громаді. 

А тим часом окупанти анонсували нові кадрові призначення на тимчасово захопленій частині Херсонщини. Тож заміна гауляйтера в Верхньому Рогачику буде, скоріш за все, не останньою.

Як повідомляв ЦЖР, Служба безпеки України повідомила про підозру гауляйтеру Верхнього Рогачика Євгену Бабичу. За добровільне зайняття цієї посади йому загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.