Отримав підозру колаборант Олексій Рибаков, який очолив захоплені окупантами КП «Херсонтеплоенерго» і АТ «Херсонська ТЕЦ»

Новини
Олексій Рибаков, колаборант. Фото з соцмережі

Бюро економічної безпеки України 6 квітня повідомило про підозру у колабораційній діяльності 47-річному Олексію Рибакову, який очолив захоплені російськими окупантами КП «Херсонтеплоенерго» і АТ «Херсонська ТЕЦ». Йому загрожує штраф або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст повідомлення про підозру.

У документу йдеться, що уродженець російського міста Йошкар-Ола, мешканець Херсона Рибаков Олексій Вікторович, 11 лютого 1976 р. н., добровільно погодився очолити «государственное унитарное предприятия «Херсон Теплосети», незаконно створене окупантами на базі КП «Херсонтеплоенерго» і АТ «Херсонська ТЕЦ». 22 липня 2022 року на зборах колективу комунального підприємства він представився «новим директором» і зайнявся постановкою на так званий російський облік майна обох захоплених підприємств.

Рибаков підозрюється в скоєнні злочину за ч. 4 ст. 111-1 КК України, яке карається штрафом до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від 3 до 5 років, з обмеженнями щодо права обіймати певні посади та з конфіскацією майна.

Олексій Рибаков перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну працював у власній кав’ярні в центрі Херсона. Він неодноразово балотувався на посаду міського голови Херсона і в депутати міськради та ніколи не приховував свої проросійські та монархічні погляди. Зокрема, в 2015 році він балотувався до Херсонської міськради від «Всеукраїнської партії духовності та патріотизму», а в 2020 році – від «Радикальної партії Олега Ляшка».

Як повідомляв ЦЖР, днями в Генічеську «юнармєйци» засвітили викрадені окупантами автобуси та комунальну техніку підприємств Херсона.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.