Укріпрайон окупантів довжиною 70 км виявив ЦЖР у Запорізькій області

Новини
Вирита росіянами траншея, яка є частиною лінії оборони окупантів у Запорізькій області, лютий 2023 року. Фото: скріншот відео пропагандистів

Центр журналістських розслідувань виявив на супутникових знімках Sentinel-2, що одна з ліній оборони росіян на окупованій території Запорізької області безперервно простягається на відстань у понад 70 км.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань Сергій Старушко. 

Крайні точки виявленого завдяки фотознімкам з супутника Sentinel-2 російського  укріпрайону на заході знаходяться на околицях селища Семенівка. Це приблизно дев’ять кілометрів від центру Мелітополя, який окупаційний уряд РФ в області призначив своєю столицею.

Траншея на території Мелітопольського району. 04.04.2023. Фото з супутника Sentinel-2

На сході крайня точка зведених фортифікаційних споруд російських військ знаходиться у полі за межами  селища Маринівка Приморського району.

Укріпрайон на території Приморського району. 04.04.2023. Фото з супутника Sentinel-2

Аналіз супутникових даних вказує, що будівництво цієї лінії оборони стартувало в перших числах вересня 2022 року.

Укріпрайон на території Приморського району. 04.04.2023. Фото з супутника Sentinel-2

Рити траншею окупанти почали одночасно з двох напрямків і станом на 18 жовтня мега-окоп вже був готовий. Його безперервна довжина сягає 70 кілометрів.

Перші окопи біля селищ Маринівка та Семенівка, 05.09.2022. Фото з супутника Sentinel-2

Перші окопи біля селищ Маринівка та Семенівка, 05.09.2022. Фото з супутника Sentinel-2

Для порівняння: довжина цієї лінії оборони у 70 км — це майже третина протяжності Запорізької області зі сходу на захід (205 км) і приблизно дорівнює відстані, наприклад, від Херсона до Миколаєва або ж від Відня до Братислави.

Довжина окопу на знімках супутника Sentinel-2, 04.04.2023

Як повідомляв ЦЖР, в очікуванні контрнаступу української армії окупанти усю зиму буквально вгризаються у захоплену землю півдня України: будують траншеї, бліндажі, встановлюють протитанкові надовби. З’ясувалось, що бліндажі в запорізьких степах споруджують остарбайтери – різноробочі із Середньої Азії, яких московські ділки завозять вахтами, кидають на гроші і напризволяще. Дивіться подробиці у сюжеті кореспондента Сергія Старушка: «Хто будує росіянам лінії оборони в Запорізькій області».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.