Заступниці гауляйтера Новотроїцького Валентині Шокарєвій, яка займалася організацією псевдореферендуму, повідомили про підозру

Новини
Валентина Шокарева
Валентина Шокарєва, колаборанткаФото: соцмережі

СБУ повідомила про підозру 64-річній Валентині Шокарєвій, заступниці гауляйтера так званого Новотроїцького муніципального округу Генічеського району. Вона займалася організацією псевдореферендуму з «приєднання» Херсонської області до Росії. За колабораційну діяльність їй загрожує до десяти років позбавлення волі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри.

В документі йдеться, що мешканка смт Новотроїцьке Шокарєва Валентина Петрівна, 6 червня 1958 р. н., добровільно зайняла посаду в незаконно створеному окупантами органі влади – «заступниці голови Новотроїцької воєнно-гражданської адміністрації». Сталося це впродовж липня – вересня 2022 року.

За даними ЦЖР, Валентина Шокарєва займалася організацією проведення в Новотроїцькій громаді фейкового референдуму з «приєднання» до Росії і активно брала участь у численних пропагандистських заходах окупантів.

За скоєний злочин їй повідомлено про підозру в колабораційній діяльності – за ч. 5 ст. 111-1 К України. Він карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Як повідомляв ЦЖР, російські загарбники звільнили гауляйтера Новотроїцького Генічеського району Юрія Бочка. Замість нього вони призначили Євгенію Кузьменко – доньку одіозного місцевого проросійського священника, яка підробляла на життя масажисткою.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter