Російських десантників готують до наступальних операцій в Україні – розвідка Британії

Новини
Російська важка вогнеметна система ТОС-1А «Солнцепёк» Фото: Известия

У британській розвідці вважають, що передача повітряно-десантним військам РФ важких вогнеметних систем ТОС-1А «Солнцепёк» може свідчити про майбутнє зростання їхньої ролі в наступальних операціях в Україні.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

У британській розвідці звернули увагу на повідомлення російських ЗМІ про передачу повітряно-десантним військам (рос. ВДВ) Росії важких вогнеметних систем ТОС-1А «Солнцепёк», які фактично є реактивними системами залпового вогню, що використовують термобаричні боєприпаси.

Як зазначається, високоруйнівні ТОС-1А зазвичай використовуються російськими спеціалізованими військами хімічного, біологічного та радіологічного захисту в Україні і раніше офіційно не були пов’язані з ВДВ.

«Ця передача, ймовірно, вказує на майбутню роль повітряно-десантних військ у наступальних операціях в Україні. Це, ймовірно, є частиною зусиль з відновлення ВДВ після того, як вони зазнали значних втрат у перші дев’ять місяців війни», – йдеться в огляді.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.