У Маріуполі окупанти знесли пам’ятник Архіпу Куїнджі, який був розташований на Грецькій площі

Новини
Куинджи Мариуполь

У Маріуполі окупанти знесли пам’ятник Архіпу Куїнджі, який був розташований на Грецькій площі. Також вони перейменовують вулиці, названі ім’ям знаменитого маріупольського художника та крадуть його картини з дому-музею.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. За його словами, демонтаж пам’ятника загарбники здійснили в понеділок, 10 квітня.

«Мабуть, знову розповідатимуть про «реконструкцію», як із міським фонтаном», – зазначив Андрющенко.

Він підкреслив, що Архіп Куїнджі став справжнім символом ставлення російських окупантів до культурної спадщини.

Вони хочуть привласнити звання «маріупольського Майстра Світла», але зносять пам’ятник йому в рідному місті, крадуть його картини з будинку-музею, вулицю його імені перейменовують на «Артема» і перетворюють на труху, підкреслив радник мера.

«Велика російська культура знищення та вбивства в усіх кольорах смерті. Як символічно», – заявив він.

Як повідомив грецький підприємець Пантеліс Бумбурас, російські окупанти вирішили знищити все грецьке в Маріуполі.

«Повідомляють, що російські узурпатори демонтували пам’ятник художнику греку Приазов’я Архипу Куїнджі з Грецької площі в окупованому Маріуполі. Нагадаю, що муніципалітет Маріуполя перейменував цю площу на «Грецьку» з моєї ініціативи та після реконструкції за кошти «Фонду Бумбураса» у 2018 році. Після знищення грецьких святинь у музеях Маріуполя злочинці взялися знищити все грецьке, що залишилося в місті. Мені боляче просто бачити це», – написав він у Твіттері.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.