Україна просуває ідею постійного патрулювання Чорного моря кораблями країн НАТО

Новини

Україна наполягає, що в басейні Чорного моря має бути постійна присутність країн НАТО задля спільного патрулювання або розмінування.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

За її словами, країни ЄС і НАТО після окупації Криму РФ у 2014 році не мали чіткого бачення щодо безпекових викликів у Чорноморсько-Азовському регіоні, і наразі час виправляти ці помилки.

«Наш заклик – спільно напрацювати це стратегічне бачення. Друге – регіональна співпраця не тільки чорноморських країн. Ми наразі думаємо над модальністю такої співпраці. Ясно, що за умов війни вона може мати обмежений характер. Але ми вважаємо, що має бути постійна присутність країн НАТО у басейні Чорного моря. Це може бути спільний патруль, це може бути розмінування як спільне завдання щодо вод Чорного моря», – сказала Джапарова.

Вона додала, що українська дипломатія просуває на форумі ці два завдання – візію і конкретні дії.

РФ використовує морські надводні дрони, що створює загрозу цивільному судноплавству в Чорному морі, заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний під час розмови із головою об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.