У Криму різко зросли ціни на нерухомість через переселенців з Херсонщини та російських військових

Новини
недвижимость

В окупованому Криму фіксують різке зростання цін на нерухомість. Місцями вартість житла зросла на 50%. Це спричинено засиллям на півострові переселенців з Херсонщини та росіян.

Про це повідомляє IPC-Херсон.

Перші намагаються отримати тут нерухомість, використовуючи так звані “житлові сертифікати”, а росіяни займають квартири в новобудовах завдяки іпотечній програмі для військових, повідомила в російських соцмережах кримська спеціалістка з нерухомості Надєжда Буйлова.

«Попит на житло «підігрівається» херсонськими сертифікатами. Нерухомість, яка знаходиться у ціновій категорії сертифікатів, має попит, і вона значно зросла в ціні, на 20-30%, а подекуди, особливо в селах, і на 50%. Так, за будинки у сільській місцевості, які коштували 600 тисяч рублів, зараз просять по кілька мільйонів», – зазначила вона.

За словами Буйлової, херсонські переселенці спричинили підвищення цін здебільшого саме на недорогу нерухомість, зокрема, в селах, яка раніше не користувалась попитом.

«Настала зіркова година кримської нерухомості, яка раніше не продавалася», – зазначає спеціалістка з нерухомості.

За даними росіян, нині приблизно 80% ринку нерухомості в Криму – це херсонські “сертифікати”. Ще 20% від загальної кількості проданих – це іпотека російських військових. На сьогодні в Криму менше 1% клієнтів ріелторів купує житло за готівку.

Ситуація зі здорожчанням житла, звичайно, обурює самих кримчан. У коментарях під публікаціями в російських соцмережах вони зазначають, що місцеві через ріст цін втрачають можливість придбати нерухомість.

Також росіяни заявляють, що використати свій «житловий сертифікат» саме в Криму вирішили понад 8 тисяч переселенців з Херсонщини. Це один з найбільших показників по Росії. Крім того, самі ж росіяни визнають, що «евакуйовані» з правобережжя Херсонщини воліють залишатись на лівому березі області або переїжджати до окупованого Криму чи на Кубань, ігноруючи віддалені регіони РФ.

Читайте також матеріал ЦЖР Міф про «непотопляємий авіаносець Крим» остаточно згорів у пожежі на Керченському мосту