Окупанти судитимуть викраденого волонтера з Запоріжжя Дмитра Голубєва за сфабрикованою справою про «міжнародний тероризм»

Новини
Південний окружний військовий суд. Дмитро Голубєв, волонтер Фото: sudyrf.info, t.me/vykradeni_melitopol

Південний окружний військовий суд в росіському Ростові-на-Дону розгляне сфабриковану ФСБ справу Дмитра Голубєва, волонтера із Запоріжжя, який доставляв гуманітарну допомогу в окупований Мелітополь. Він був викрадений 11 серпня 2022 року російськими силовиками і депортований до Криму, а далі – до Росії. ФСБ обвинувачуює Голубєва в нібито підготовці теракту – підриві адміністративних будівель.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомила Анна Купрієнко, цивільна дружина викраденого волонтера.

Вона нагадала обставини викрадення Дмитра Голубєва влітку минулого року. 

«Діма возив в Мелітополь гуманітарну допомогу – ліки і корм для тварин. Того разу на зворотному шляху ще мав забрати жінку з дитиною, які хотіли евакуюватися в Запоріжжя. Але 11 серпня зв’язок з ним обірвався. Що з чоловіком, я не знала аж до листопада, коли мені через знайомих передали записку, написану рукою Діми. Він повідомляв, що знаходиться в сімферопольському СІЗО і обвинувачують його в тероризмі», – розповіла Анна Купрієнко.

Вона впевнена, що обвинувачення абсолютно абсурдні, адже чоловік вів звичайне життя, працював таксистом, піклувався про дружину і двох дітей. Крім того, має проблеми зі здоров’ям – родина збирала кошти на заміну тазостегнового суглоба.

Останню звістку про чоловіка Анна отримувала наприкінці зими. На той момент він ще знаходився в окупованому Криму, передавав подяку за передачу.

Про те, що Дмитра незаконно вивезли в РФ і судитимуть в Ростові-на-Дону, жінка дізналася від журналістів ЦЖР. Перше засідання суду, де розглядатимуть справу викраденого і незаконно переміщеного на територію окупаційної держави Дмитра Голубєва, призначене на 19 квітня 2023 року.

На сайті Південного військового окружного суду вказано, що Дмитра Голубєва обвинувачують за ст.205.3 («Проходження навчання з метою здійснення терористичної діяльності»), ч.3 ст.30 («Приготування до злочину та замах на злочин») – ч.1 ст.361 («Акт міжнародного тероризму»), ч.1 ст.361, ч.1 ст.30 – ч.1 ст.361 КК РФ.

За інформацією російського державного агентства ТАСС, Голубєв нібито був завербований Головним управлінням розвідки Міноборони України, в Запоріжжі пройшов навчання з виготовлення саморобних вибухових пристроїв та їхнього застосування. Вибухівку на окуповану територію провозив частинами. Підірвати мав три об’єкти: ділянку дороги, якою їздять представники окупаційної адміністрації та військовослужбовці РФ, які їх супроводжують; будівлю окупаційного «МРЭУ ГИБДД» у Мелітополі; а також будівлю «Военно-гражданской администрации Запорожской области»

За версією «слідства», вибухівку на дорозі знайшли співробітники ФСБ, пристрій біля МРЕВ спрацював – вибух пошкодив фасад і внутрішнє приміщення будівлі. А третій вибуховий пристрій Голубєв нібито просто не встиг встановити. 

Перше засідання суду, де розглядатимуть справу викраденого і незаконно переміщеного на територію окупаційної держави Дмитра Голубєва призначене на 19 квітня.

Нагадаємо, Центр журналістських розслідувань створив цикл публікацій «Як ФСБ Росії ліпить «терористів» зі звичайних людей» про українців з окупованих територій, яких  російські спецслужби викрали, під тортурами вибивали зізнання і звинуватили у підготовці «акту міжнародного тероризму».

Володимир Зуєв, Андрій Голубєв, Олександр Жуков, Ігор Горлов, Юрій Петров. 

Павло Запорожець, Сергій Лисенко, Олександр Бабич. 

Ярослав Жук.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.