Комісар Ради Європи Міятович заявила про численні порушення прав кримських татар в окупованому Криму

Новини
Комісар РЄ з прав людини Дуня Міятович Фото: OSCE/Colin Peters

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович у доповіді наголосила на численних порушеннях прав кримських татар у тимчасово окупованих Росією Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Про це повідомляється на сайті Ради Європи.

«Кримські татари в Криму, і особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади», – заявила Міятович.

Вона нагадала про численні порушення прав людини, скоєні щодо кримських татар протягом усієї їхньої історії, особливо після окупації Криму Росією у 2014 році, а також повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

«Кримські татари багато разів протягом своєї бурхливої історії зазнавали численних порушень прав людини і були несправедливо вигнані зі своєї прабатьківщини. Вони достатньо настраждалися», – наголосила Комісар РЄ.

Вона закликала припинити утиски кримських татар, довільні арешти, переслідування і обшуки будинків кримськотатарських правозахисників, активістів, лідерів і журналістів, а також пересічних членів спільноти.

Міятович також закликала до гуманного поводження з усіма особами, які перебувають під вартою в Криму, і з кримчанами, які утримуються в місцях позбавлення волі в Росії. «Міжнародні механізми моніторингу прав людини та гуманітарні організації повинні мати безпечний і безперешкодний доступ до всіх затриманих, включаючи кримських татар», – заявила вона.

За словами Міятович, усі кримські татари разом із правозахисниками, активістами і журналістами повинні мати право на зібрання та вираження поглядів, сповідування своєї релігії, освіту кримськотатарською мовою та збереження культурної спадщини. Оскільки російська окупаційна влада суттєво обмежила свободу засобів масової інформації в Криму, Комісар РЄ закликала українську владу забезпечити підтримку кримськотатарських ЗМІ на материковій частині України.

Вона також закликала покласти край примусовому призову та військовій мобілізації кримських татар в окупованому Криму.

Крім того, Комісар РЄ закликала до швидкого, ефективного та адекватного розслідування задля встановлення долі та місцезнаходження зниклих безвісти на півострові від часу його окупації у 2014 році.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вказав, що доповідь Дуні Міятович є результатом особливо пильної уваги Комісара та її секретаріату до становища з правами людини та правами кримськотатарського народу в окупованому РФ Криму, неодноразових візитів в Україну та зустрічей у Меджлісі, консультацій з українськими правозахисниками та адвокатами.

«Я дякую Комісару Ради Європи з прав людини пані Дуні Міятович та співробітникам її секретаріату за підготовку та презентацію спеціальної доповіді та обґрунтовані висновки і рекомендації, що містяться в ній», – написав Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо:

  • В окупованому Криму росіяни незаконно утримують 168 кримських політв’язнів, 119 з них – кримські татари.