Національне меморіальне військове кладовище буде розраховане на 50 тисяч поховань – Мінветеранів

Новини
Могили загиблих українських воїнів на кладовищі в Дніпрі Фото: Svitlana Chernuhina

Проєкт Національного військового меморіального кладовища передбачає розміщення 50 тисяч поховань без урахування колумбарію.

Про це повідомив Директор департаменту громадянської ідентичності та ветеранського розвитку Міністерства у справах ветеранів Максим Кушнір під час круглого столу: «Пантеон Героїв: як увіковічити пам’ять тих, хто віддав життя за Україну», передає Укрінформ.

«Ми розглядаємо варіант, що меморіальне кладовище буде для близько 50 тисяч поховань, не враховуючи колумбарію, оскільки в колумбарії можна здійснити більше поховань», – сказав Кушнір.

Водночас він зауважив, що міністерство переглянуло близько десяти можливих ділянок цвинтарів і зупинилося на Биківнянських могилах. За його словами, основним орієнтиром для проєкту буде кладовище у Стокгольмі, оскільки «саме там близько 40 тис. поховань припадає на зону соснового бору».

Водночас президент історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль наголосив, що «Биківня» – назва, яка абсолютно не підходить для назви місця, де вшановуватимуть героїв. Також він зауважив, що гідним місцем для кладовища є центральна частина Києва, але не «околиця міста біля задимленої траси».

Своєю чергою, доктор історичних наук Ігор Гирич зауважив, що проєкт військових поховань необхідно розширити до Пантеону Героїв, включно з людьми, які воювали за Україну не лише сьогодні, а й в минулі часи, зокрема, у часи визвольних змагань та Другої світової війни.

На його думку, пантеон та цвинтар міг би розташовуватися на території Межигірського монастиря, який ще у 18 сторіччі був одним із українських пантеонів. Там було поховано Семена Палія та інші полковників козацького війська.

«Там зараз відновлюється православний монастир, і, можливо, цю територію можна було б пристосувати до Пантеону Героїв та розмістити там кладовище», – сказав Гирич.

  • 31 травня 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4225 про створення Національного військового меморіального кладовища. Документ передбачає розміщення меморіального архітектурного комплексу на спеціально відведеній земельній ділянці, включно з військовим кладовищем, музейним комплексом, ритуальною будівлею та спорудою для почесних поховань.
  • Згідно з законом, порядок організації поховань та перепоховань на території Національного військового меморіального кладовища визначається Кабміном. Витрати на поховання на території цього цвинтаря фінансуються за рахунок коштів державного бюджету.
  • 4 жовтня 2022 року Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє Мінветеранів створити в сфері свого управління державну установу «Національне військове меморіальне кладовище» та забезпечити її діяльність.