«11 друзів окупантів». Працівникам експертно-криміналістичного центру Херсонщини повідомили про підозру в колабораційній діяльності

Новини
криминалисты

СБУ заочно повідомила про підозру в колабораційній діяльності одинадцятьом працівникам окупаційного експертно-криміналістичного центру Херсонщини. Серед них так звані начальники відділів і експерти. За скоєний злочин їм загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі.

Повідомлення про підозру опубліковані на офіційному сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

Як вказано у всіх одинадцяти документах, підозрювані під час тимчасової окупації Херсона почали працювати на окупаційну владу держави-агресора. Вони отримали посади у незаконно створеному правоохоронному органі – «Експертно-криміналістичний центр ГУ МВС Херсонської області» – і виконували злочинні накази та розпорядження окупаційної влади.

24-річна Юліана Пилипенко працює на окупантів на посаді «експертки відділення біологічних досліджень та обліку». 38-річний Антон Січовий отримав посаду «експерта відділення досліджень зброї та балістичного обліку». 32-річний Дмитро Боляновський став «начальником відділу дактилоскопічних досліджень та обліку», а 50-річна Олена Федорчук його підлеглою «експерткою».

44-річна Лілія Холіна працює на окупантів «інспекторкою групи кадрового забезпечення», а 33-річна Дар’я Ковальова – начальницею цієї «групи». 

35-річна Світлана Литвиненко є «експерткою відділу комп’ютерно-технічних досліджень». 62-річний Олег Коноплицький – «старшим експертом відділу вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень». 40-річний Микола Барановський очолив «відділення автотехнічних досліджень», «експертом» у якому працює 26-річний Веніамін Цимбар. А 31-річний Владислав Соболевський працює «старшим експертом відділу криміналістичного дослідження транспортних засобів та їх реєстраційних документів».

За скоєний злочин їм повідомлено про підозру в колабораційній діяльності – ч. 7 ст. 111-1 КК України. Він карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Як писав ЦЖР, СБУ заочно повідомила про підозру в державній зраді 53-річній Олені Видрі, колаборантці-директорці Новоолександрівського ліцею Нижньосірогозької громади Генічеського району на Херсонщині. Їй «світить» довічне позбавлення волі і конфіскація майна.