П’ятьом керівникам захоплених окупантами закладів освіти Херсонщини повідомили про підозру в колабораційній діяльності

Новини
Олександр Бойко, колаборант
Олександр Бойко, колаборант

Головне слідче управління Національної поліції України 20 квітня повідомило про підозру в колабораційній діяльності п’ятьом директорам захоплених окупантами закладів освіти Херсонської області. Мова про «керівників» Херсонського базового медичного фахового коледжу Олександра Бойка, Херсонської академії неперервної освіти Ельвіру Фатєєву, Чаплинського ліцею Наталю Яцюк, Генічеського ліцею №1 Наталю Галку і Рівненського ліцею Наталію Цибу. Їм усім загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Повідомлення про підозру опубліковані на офіційному сайті Офісу генпрокурора, передає Центр журналістських розслідувань.

В цих документах йдеться, що 54-річна мешканка Генічеська Наталя Галка, вчителька початкових класів Генічеського ліцею №1 добровільно погодилась на пропозицію окупантів очолити захоплений ними цей навчальний заклад. За її допомогою в липні 2022 року його «перейменували» і зареєстрували в російському державному реєстрі юридичних осіб як «государственное бюджетное учреждение Херсонской области «Геническая школа №1 Генического муниципального округа». Також Наталя Галка брала активну участь у зйомках відеосюжетів російських пропагандистів і незаконно приймала в стінах закладу голову Ліберально-демократичної партії РФ Лєоніда Слуцкого.

Наталя Галка, колаборантка

Наталя Галка, колаборантка

За даними ЦЖР, на окупантів працює також чоловік Наталі Галки, а син проживає в Росії.

70-річний мешканець Херсона Олександр Бойко, завідувач фармацевтичного відділення комунального закладу «Херсонський базовий медичний фаховий коледж» Херсонської облради добровільно погодився очолити цей захоплений окупантами заклад. У подальшому його зареєстрували в російському держреєстрі як «государственное бюджетное учреждение Херсонской области «Херсонский базовый медицинский колледж». Колаборант Олександр Бойко також брав участь у зйомках пропагандистських відеосюжетів загарбників.

63-річна мешканка Херсона Ельвіра Фатєєва, завідувачка підготовчого відділення Херсонського національного технічного університету добровільно погодилась очолити захоплений окупантами комунальний вищий навчальний заклад «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської облради. Заклад теж незаконно зареєстрували в російському державному реєстрі юросіб. 

Ельвіра Фатєєва, колаборантка

Ельвіра Фатєєва, колаборантка

47-річна мешканка Чаплинки Каховського району Наталя Яцюк, вчителька фізичної культури опорного закладу «Чаплинський ліцей» Чаплинської селищної ради добровільно погодилась на пропозицію окупантів «очолити» цей заклад.  Вона посприяла його незаконному перейменуванню і реєстрації в російському держреєстрі як «государственное бюджетное учреждение Херсонской области «Чаплынская школа №1 Чаплынского муниципального округа».

Наталя Яцюк, колаборантка

Наталя Яцюк, колаборантка

38-річна мешканка смт Рикове Наталія Циба, директорка Рівненського ліцею Генічеської територіальної громади окупантами була перепризначена на посаду директорки незаконно створеного «государственного бюджетного учреждения Херсонской области «Ровненская школа Генического муниципального округа.

Наталія Циба, колаборантка

Наталія Циба, колаборантка

Усім п’ятьом керівникам захоплених і незаконно створених навчальних закладів Херсонщини повідомлено про підозру в колабораційній діяльності за ч. 3 і ч. 5 ст. 111-1 КК України. Їм загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років і конфіскація майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.