РФ скасувала марш «Безсмертний полк» через страх показати масштаб втрат на війні в Україні – розвідка Британії

Новини
Викинуті портрети після акції «Безсмертний полк» у Москві Фото: avmalgin.livejournal

У британській розвідці вказують, що російська влада скасувала проведення у цьому році акції «Безсмертний полк», щоб не показувати масштаб своїх втрат у війні в Україні.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міноборони Великої Британії.

Як зазначається, Росія намагається зберегти послідовність основного наративу, який вона використовує для виправдання війни в Україні, що її вторгнення є аналогом радянського досвіду Другої світової війни. Однак 18 квітня 2023 року російські державні ЗМІ оголосили про скасування цьогорічної маршів пам’яті «Безсмертний полк» нібито з міркувань «безпеки».

«Насправді влада, швидше за все, була стурбована тим, що учасники ходи підкреслили б масштаб нещодавніх російських втрат. Це сталося після того, як власник ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин публічно поставив під сумнів, чи є в Україні «нацисти», що суперечить російському виправданню війни», – йдеться в повідомленні.

Британська розвідка також звертає увагу, що влада РФ продовжує спроби об’єднати російську громадськість навколо поляризаційних міфів про 1940-ві роки.

«12 квітня 2023 року державне інформаційне агентство «РИА Новости» повідомило про нібито «унікальні» документи з архівів ФСБ, які свідчать про причетність нацистів до вбивства 22 тисяч польських громадян під час Катинського розстрілу 1940 року. Насправді, відповідальність за це несе попередник ФСБ – НКВС. У 2010 році Держдума Росії офіційно засудила Йосипа Сталіна за наказ про вбивства», – йдеться у огляді.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.