Кіпр заморозив рахунки осіб та компаній, які допомагали російським олігархам обходити санкції

Новини
Фото: AP / Philippos Christou

Уряд Кіпру запровадив санкції проти осіб і компаній, які допомагали російським олігархам обходити санкції, накладені США та Британією на РФ через війну в Україні.

Про це з посиланням на комісара із фінансів Кіпру Павлоса Іоанну повідомляє Barron`s.

За словами комісара, активи осіб та організацій, які підпали під обмежувальні заходи, заморожені.

Цього тижня найбільший кредитор острова, Банк Кіпру, також попередив 4 тисячі клієнтів, які мають російські паспорти і не є резидентами країн ЄС, що їхні рахунки будуть закриті.

Нагадаємо, Кіпр є головним офшором росіян. На острові проживає велика російська діаспора, а місто Лімасол часто називають «Москвою на Середземному узбережжі». Оскільки Кіпр є членом Європейського союзу, він приєдналася до всіх загальноєвропейських санкцій проти Росії. Також після початку повномасштабного вторгнення посилив візову політику щодо росіян. У квітні 2022 року Кіпр також оголосив про анулювання “золотих паспортів”  російських олігархів: Олега Дерипаски, Григорія Березкіна, Ігоря Касаєва, а також Гульбахор Ісмаїлової — сестри олігарха Алішера Усманова. Своє громадянство вони отримали за «інвестиції» в економіку острова.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter