П’ятьом працівникам Семенівської громади на Запоріжжі, про яких писав ЦЖР, повідомили про підозру у колабораційній діяльності

Новини
Віра Башаріна, Павло Нетребко, Дмитро Попелешко, Ольга Гусєва, Руслан Лиходід. Фото Фейсбук Андрій Єрмоленко
Віра Башаріна, Павло Нетребко, Дмитро Попелешко, Ольга Гусєва, Руслан Лиходід. Фото Фейсбук Андрій Єрмоленко

П’ятьом працівникам Семенівської сільської ради на Запоріжжі, які пішли на співпрацю з ворогом та добровільно очолили окупаційну адміністрацію громади, Запорізька обласна прокуратура повідомила про підозру у колабораційній діяльності. 

Повідомлення про підозру опубліковані на сайті Офісу Генерального прокурора України, повідомляє Центр журналістських розслідувань

Павло Нетребко був призначений окупантами головою фейкової громади, Віра Башаріна стала “заместителем главы поселковой администрации”, Дмитро Попелешко став “начальником отдела ЖКХ муниципальной собственности архитектуры и благоустройства Семеновской поселковой администрации”, Ольга Гусєва – “начальником финансового отдела Семеновской поселковой администрации”, Руслан Лиходід – “начальником общего отдела” окупаційної адміністрації. Вони, за даними слідства, не тільки добровільно очолили фейкову «администрацию Семеновского поселения», а й всіляко намагаються довести свою лояльність. 

Центр журналістських розслідувань в матеріалі “Ціна зради” повідомляв про цих мешканців громади, які добровільно і усвідомлено пішли на співпрацю з окупантами, підтримують встановлення окупаційного режиму на ТОТ Запоріжчини і отримують за це матеріальну вигоду.

Законний голова Семенівської сільської військової адміністрації Андрій Єрмоленко, крім того, повідомив, що “вдаючись до тиску, обману та маніпуляцій, вони змушують місцевих мешканців працювати на окупантів, регулярно проводять агітаційну роботу та закликають підтримувати дії агресора”.

За висновками прокуратури, всі вищеназвані мешканці громади обґрунтовано підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст 111-1 КК України: добровільне заняття посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів. 

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.