Укрпошта зможе пересилати пенсії та грошову допомогу українцям за кордон

Новини
пенсий

Кабінет Міністрів України своєю постановою №328 від 18 квітня спростив механізм отримання пенсії та грошових виплат для українців, які набули за кордоном статусу біженця або тимчасового захисту. Укрпошта може пересилати такі виплати на рахунки одержувачів, які тимчасово проживають за кордоном – за наявності технічної можливості та за бажання самих одержувачів.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Постанова передбачає, що заява про виплату пенсії або грошової допомоги може прийматися органом Пенсійного фонду України або органом соцзахисту населення через установи уповноваженого банку, зокрема, в електронній формі з використанням електронного підпису, що ґрунтується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, одержувача та уповноваженого працівника », – заявив омбудсмен.

На думку Лубінця, «особливо це актуально для пенсіонерів, які не мають поточних рахунків, відкритих в українських банках».

За його словами, ухвалені зміни сприятимуть реалізації права українців на державне пенсійне забезпечення та грошову допомогу.

  • У травні 600 тисяч пенсіонерів в Україні отримають підвищені пенсійні виплати – це стосується українців, які вийшли на пенсію за віком, але продовжують працювати й отримувати страховий стаж. Розмір пенсії буде збільшено, якщо останній раз перерахунок проводився два роки тому або раніше, тобто стаж збільшився як мінімум на 24 місяці.З
  • 1 березня в Україні провели індексацію пенсій для майже усіх категорій її отримувачів. Умови перерахунку відрізняються залежно від виду та дати призначеної особам пенсії. Для півмільйона одержувачів пенсій, яким вони були призначені у 2020 — 2022 роках, виплати не індексували.