Рада Європи презентувала новий план відбудови та відновлення України

Новини
жилье

У Києві представники Ради Європи та українського уряду презентували спільний план для України на 2023-2026 роки «Стійкість, відновлення та відбудова». Цей план спрямований на посилення стійкості українських державних установ, посилення демократичного управління і верховенства права та захисту основоположних прав громадян.

Про це повідомляє пресслужба Ради Європи.

План дій підтримуватиме зусилля країни щодо дотримання зобов’язань як держави-учасниці Ради Європи та імплементації євроінтеграційних реформ відповідно до рішення Європейської Ради у червні 2022 року про надання Україні статусу кандидата в ЄС.

«Протягом наступних чотирьох років ми продовжуватимемо працювати з українською владою, щоб задовольнити її потреби та пріоритети, зокрема у сферах конституційного правосуддя, боротьби з корупцією та відмиванням грошей; розвитку незалежного, ефективного та надійного правосуддя; сприяння свободі слова та свободі медіа, посиленні захисту прав національних меншин», – зазначив д-р Клаус Нойкірх, директор Директорату з координації програм Ради Європи.

Завдяки вже залученим ресурсам станом на 1 січня 2023 року було розпочато 18 проєктів, які охоплюють захист прав ВПО та постраждалих від війни людей; документування та розслідування порушень прав людини в умовах війни; боротьба з дискримінацією; підтримка функціонування судової системи; забезпечення свободи медіа та посилення етики та інші.

Учасники засідання висловили готовність до подальшої роботи в межах нового Плану дій задля зміцнення внутрішніх реформ, протидії російській агресії та наближенні до членства в ЄС.

офис ради европи

Генеральна асамблея ООН 14 листопада 2022 року ухвалила проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, спричинених війною, яку розв’язала і досі веде РФ проти України.

У Міністерстві юстиції України заявили наприкінці грудня 2022 року про початок процесу створення Міжнародного реєстру збитків, завданих збройною агресією РФ.

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений 23 лютого Верховною Радою закон №7198, який запроваджує в Україні компенсацію за пошкоджене та знищене внаслідок бойових дій майно фізичних осіб.

Як повідомлялось, 28 лютого 2023 року Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №7198 щодо створення державного реєстру пошкодженого і зруйнованого внаслідок збройного вторгнення РФ в Україну житла і порядок компенсації за нього.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.