Якщо Росію не виключать зі складу Чорноморської комісії і не засудять її дії, Україна блокуватиме всі її рішення

Новини
Краснолуцький
Олександр Краснолуцький, перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. Фото: Олег Батурін

Якщо Росію не виключать зі складу Чорноморської комісії і не засудять її дії, Україна блокуватиме всі її рішення. Про це на останньому засіданні комісії заявив перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

Про це він розповів в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

За словами Олександра Краснолуцького, 18 квітня відбулось чергове засідання Чорноморської комісії, до якої входять країни Чорноморського регіону, включаючи Україну.

«Я, як голова цієї комісії, порушив питання про те, щоб вона засудила дії Російської Федерації, визнала її агресором і країною-терористом та виключила її зі складу комісії. Ми заявили, що вести переговори з терористами, які знищують екологію недоцільно і аморально. Якщо ж Росію не виключать зі складу Чорноморської комісії і не засудять її дії, Україна блокуватиме всі її рішення», – сказав він.

Олександр Краснолуцький наголосив, що через бойові дії триває викид в атмосферне повітря парникових газів: від горіння, від розриву ракет і бомб. Великої шкоди також для навколишнього середовища завдало знищениня окупантами в 2022 році українських нафтобаз, коли вони горіли на значних територіях, а нафта просочувалася в ґрунти. Великої шкоди зазнають тварини, знищуються унікальні південні степові ділянки, де ростуть червонокнижні рослини. Існує загроза, що Україна може втратити певні види флори і фауни України.

За словами Краснолуцького, в Чорному морі вже зафіксована велика кількість загиблих дельфінів. Вони гинуть не лише від вибухів, а й від систем гидролокації російських кораблів, які постійно там курсують.

«Україна має дуже велику підтримку у світі в намірах притягти державу-агресора до відповідальності, хоча в деяких країнах злочинні дії Росії сприймаються доволі неоднозначно. Але ми продовжуємо працювати над тим, щоб показати світу справжнє обличчя країни-агресора», – додав Олександр Краснолуцький.

21 квітня 1992 року в Бухаресті представниками Болгарії, Грузії, Російської Федераці, Румунії, Туреччини та України була підписана Конвенція про захист Чорного моря від забруднення (Бухарестська Конвенція) – міжнародний правовий документ обов’язкової юридичної сили, укладений для створення законодавчих основ регіональної співпраці в галузі збереження та відтворення природного довкілля Чорного моря та збалансованого використання його ресурсів. У 1994 році Конвенція набула чинності.

Відповідно до статті ХVIII Конвенції, для забезпечення виконання її положень Договірні Сторони створили Комісію з питань захисту Чорного моря від забруднення (Чорноморська комісія / Black Sea Commission), до складу якої входять повноважні представники Договірних Сторін. Чорноморська Комісія має статус міжнародної організації. На чергових засіданнях Комісії, що відбуваються щороку, ухвалюються рішення щодо поточної діяльності, звітування, фінансового забезпечення, співробітництва з міжнародними організаціями тощо.

Більше читайте в інтерв’ю Олександра Краснолуцького Центру журналістських розслідувань.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter