Підозрюваний у держзраді ексміністр освіти Табачник став радником гауляйтера Запорізької області Балицького і балотується у «заксобраніє»

Новини
Дмитро Табачник, ексміністр освіти і науки України

Дмитро Табачник, ексміністр освіти і науки часів президента-втікача Віктора Януковича, якому у листопаді минулого року СБУ повідомила про підозру у державній зраді, став радником гауляйтера окупованої частини Запорізької області Євгена Балицького. Також Табачник балотується у «заксобраніє» області від партії «Единая Россия», на так званих «виборах до місцевих рад», які Росія планує провести у вересні 2023 року.

Про це повідомив Міський голова Мелітополя Іван Федоров у Telegram.

«В окупаційному уряді ТОТ Запорізької області поповнення. У гауляйтера Балицького новий «совєтнік». Компанію пікаперу і учаснику секс-скандалу (Сергєю – ред.) Толмачову, який вчить Балицького проводити псевдовибори, тепер складає одіозний міністр уряду Януковича Дмитро Табачник. Цей нічому не вчить, але про всі помилки Балицького швиденько повідомляє кураторів з ФСБ. А щоб ефективніше контролювати захоплену територію, Табачник балотується в депутати від путінської «Єдиної Росії», – написав Федоров.

Як повідомлялося, у липні 2015 року СБУ оголосила в розшук Дмитра Табачника. Йому інкримінувалася ст.191 ч.5 КК України (розкрадання державного майна в особливо великих розмірах). У розділі «розшук» сайту МВС України було зазначено, що Табачника визначено як особу, яка ховається від органів прокуратури, і що він зник 8 червня 2015 року.

У листопаді 2022 року СБУ повідомила Дмитру Табачнику про підозру в держзраді. Він співпрацював з ФСБ у підривній діяльності проти України та координував роботу «керівників» окупаційних «адміністрацій» тимчасово захоплених військами РФ територій Херсонської та Запорізької областей Володимира Сальдо і Євгена Балицького. Табачнику загрожує довічне ув’язнення.

4 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський припинив громадянство України 10 особам, у яких виявили наявність громадянства РФ, зокрема і Дмитра Табачника.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter