Чехія та Україна спільно вироблятимуть зброю, навчальні літаки і ремонтуватимуть танки

Новини
Чехия

Україна та Чехія підготували шість ключових проєктів спільного виробництва, які стосуються виробництва боєприпасів, зброї, ремонту танків, а також потенційного виробництва навчальних літаків.

Про це заявив президент Чехії Петер Павел на спільній з президентами України та Словаччини Володимиром Зеленським та Зузаною Чапутовою пресконференції у Києві.

«У нас підготовлено 6 ключових проєктів спільного виробництва на базі як українських, так і чеських фірм…. Що стосується конкретних проєктів, вони стосуються виробництва боєприпасів, ручної зброї, ремонту танків, наприклад Т-62, а також потенційне виробництво навчальних літаків. Для нас передання технологій і виробництва є пріоритетом для того, щоб це виробництво частково або повністю могло здійснюватися на території України», – сказав він.

Павел заявив, що кінцевий результат такого виробництва має використовуватися з урахуванням технологій, які є із чеського боку, і з українського.

Президент Чехії також зауважив, що його країна спрямовує роботу на програму з відбудови Дніпра та Дніпропетровської області та співробітництво у сферах енергетики, економіки, транспортної інфраструктури, житлового господарства.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter