Німеччина передала Україні ще одну систему ППО IRIS-T

Новини
Передана союзниками система протиповітряної оборони IRIS-T Збройних Сил України, лютий 2023 року. Фото: facebook.com/kpszsu

Німеччина підтвердила передачу Україні другої системи протиповітряної оборони IRIS-T.

Оновлений список наданої військової допомоги Україні опублікований на сайті уряду ФРН.

Як вказується, цього тижня Україна отримала ще один зенітно-ракетний комплекс IRIS-T на додаток до однієї системи ППО, яка була передана раніше.

Окрім того, Німеччина передала Україні ще вісім вантажівок Zetros (загалом їх передано вже 84) і дві вантажівки 8х6 з вісьмома розкатними контейнерами.

IRIS-T – німецький зенітний ракетний комплекс (ЗРК) середнього радіуса дії. Основою ЗРК є ракета IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail) з інфрачервоним наведенням, створена на базі одноіменної ракети «повітря-повітря». Пускові установки можуть мати колісне (MAN 8×8) або гусеничне шасі (двосекційний всюдихід BvS10) та містять 4 направляючих або 8 контейнерів з ракетами. Існують модифікації ЗРК середнього та малого радіуса. IRIS-T SLM дозволяє вражати цілі на відстані до 40 км, а у «коротшій» версії SLS – до 25 км.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.