У Бердянськ на тренування прибули 400 зеків, завербованих ПВК «Вагнер»

Війна
Російські окупанти на центральній вулиці Бердянська – Азовському проспекті, березень 2022 року. Фото із соцмереж

Російські окупанти продовжують перетворювати міста і селища захопленого Півдня України на свої військові бази. Одним з таких плацдармів став курортний Бердянськ у Запорізькій області, куди нещодавно прибув для навчання батальйон «вагнерівців», який у більшості складається із завербованих в’язнів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань, який дослідив, де можуть тренуватись новоприбулі «вагнерівці».

Нагадаємо, з осені 2022 року готелі та бази відпочинку на Бердянській косі рашисти перетворили на свої казарми та шпиталі. 

Під час нещодавньої ротації на Бердянщині були помічені вже не військовослужбовці регулярної армії РФ, а найманці Євгена Пригожина. 

«Противник і надалі намагається поповняти свої втрати в живій силі за рахунок ув’язнених. Нещодавно відзначено прибуття близько 400 таких осіб, завербованих ПВК «Вагнер», до одного із польових таборів окупантів у Бердянському районі Запорізької області», – повідомив у зведенні 1 травня Генеральний штаб ЗС України.

Українській розвідці також відомо, що близько 200 таких «новобранців-засуджених» кілька наступних тижнів мають тренуватися на одному з полігонів поблизу міста. Підготовка контингенту проходитиме під наглядом комендантської роти, яка отримала наказ про відкриття вогню на ураження при спробі втечі, чи будь-якої непокори.

Щодо згаданого полігону, то в Бердянському районі є кілька місць під тренувальну базу для новоспечених «вагнерівців».  

Перше – полігон Міністерства оборони України в 10 км на Схід від Бердянська, між селищами Новопетрівка і Куликове. Об’єкт має площу понад 30 квадратних кілометрів і розташовується на узбережжі Азовського моря.

Вид на полігон з висоти пташиного польоту над с. Новопетрівка Бердянського району, червень 2020 року. Фото: Дениса Тарановського

Після оновлення Google-карт добре видно, наскільки активно росіяни використовували цю територію останній рік: можна добре розгледіти окопи і траншеї, місця дислокації техніки, сліди від військових машин тощо. 

 

Другий можливий тренувальний полігон неподалік Бердянська знаходиться в 4 км на Захід від міста вздовж берегової лінії. 

Невеличка балка площею приблизно в 0,13 кв. км використовувалася, як тир, українськими правоохоронцями. У 2014 році тут проходив бойове злагодження тоді ще батальон Нацгвардії «Азов», а в подальшому, наприклад, Бердянська тероборона.

Бійці батальону НГУ «Азов» на тренуванні під Бердянськом, квітень 2014 року. Фото із соцмереж

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.