Зеленський у Гаазі закликав до створення трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України

Новини
Президент України Володимир Зеленський виступає у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі. 04.05.2023 Фото: YouTube Суспільне Новини

Президент України Володимир Зеленський закликав до створення міжнародного трибуналу для покарання Росії за воєнні злочини, здійснені окупантами в Україні.

Про це глава держави заявив, виступаючи 4 травня у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі з промовою «Немає миру без справедливості в Україні».

«Злочин агресії призвів до інших. Це початки зла. Домогтися відповідальності за нього можна тільки за допомогою трибуналу. Ініціювання агресивної війни – це міжнародний злочин, який відрізняється тим, що містить у собі зло всіх інших злочинів», – сказав Зеленський.

Він закликав трансформувати досвід Нюрнберзького трибуналу в нові операційні правила.

«Ми хочемо продовжити традицію обов’язкового покарання за злочин агресії – як гарантії неповторення такої агресії. Якщо ми хочемо справедливості, ми не маємо шукати виправдань, не маємо посилатися на недоліки наявного міжнародного права. Натомість ми повинні ухвалювати сміливі рішення, які виправлять ці недоліки. Саме це мали на увазі ініціатори Нюрнберга», – наголосив президента.

За його словами, «саме це ми маємо зробити зараз – для нас, для вас і всіх народів. Інакше це стане проявом слабкості».

«Я хочу закликати світ – не треба боятися. Агресор має відчути всю глибину справедливості», – заявив глава держави.

Він зазначив, що український суд може забезпечити відповідальність за більшість злочинів, скоєних окупантами. «Але тільки одна інституція здатна відреагувати на злочин агресії. Це трибунал, а не щось гібридне. Це формально закриє тему, але це буде компромісом», – сказав президент та додав, що «ми повинні мати повноцінний трибунал і повноцінну справедливість».

«Ми не можемо допустити ні «гібридного» імунітету, ні «гібридного миру», пов’язаного із призупиненням воєнних дій. Правосуддя і справедливість – це те, що потрібно нам, а не гібридні форми», – сказав він.

«Ми всі хочемо тут бачити іншого Володимира. Того, хто заслуговує бути засудженим за злочинні дії. І це має бути зроблено тут, у столиці міжнародного права», – заявив Зеленський.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.