Гауляйтер Запоріжчини Балицький оголосив про «переміщення» мешканців прифронтових населених пунктів

Новини
Підготовлені окупантами автобуси, ймовірно, для «евакуації» дітей у Розівці Пологівського району. Фото: тг-канал «Прожарка»

На окупованій Запоріжчині гауляйтер Євген Балицький оголосив про «тимчасове переміщення» мешканців вісімнадцяти населених пунктів, розташованих поблизу лінії фронту. За його словами, в першу чергу мова йде про батьків з дітьми, пацієнтів медзакладів, а також літніх людей та інвалідів.

Про це Балицький повідомив на своєму Телеграм-каналі, пише Центр журналістських розслідувань.

В повідомленні гауляйтера мова йде про депортацію мешканців населених пунктів Тимошовка, Смирнівка, Тарасовка, Орлянське, Молочанськ, Куйбишево, Пришиб, Токмак, Мала Білозерка, Василівка, Велика Білозерка, Дніпрорудне, Михайлівка, Кам’янка-Дніпровська, Енергодар, Пологи, Кінські Раздори, Розівка. 

Вивозитимуть людей з причини нібито «обстрілів території, які стали частішими»

«Мною прийнято рішення прибрати в першу чергу дітей з батьками, людей похилого віку, інвалідів, пацієнтів лікувальних закладів від вогневого впливу противника та перемістити з прифронтових територій углиб області», – йдеться в повідомленні.

Поки що вивозять тільки дітей. ЦЖР зі своїх джерел стало відомо, що про «тимчасове переміщення» батьків школярів у Токмаку попереджали ще наприкінці квітня. Нібито дітей вивозять на період до 9 травня.

Мешканці Бердянська повідомляють, що бачать автобуси з інших населених пунктів Запорізької області. 

Наразі невідомо, наскільки добровільним є таке «переміщення». Але в будь-якому випадку депортація чи переміщення окупантами окупованого населення – це міжнародний злочин.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.