Як в Україні змінити пенсію на вигіднішу

Новини
пенсий

Українські пенсіонери можуть змінити свій вид виплат на більш вигідний: із пенсії «за інвалідністю» можна перейти на пенсію «за віком» або «за втратою годувальника».

Пенсію з інвалідності призначають у разі настання інвалідності, викликаної захворюванням (включаючи каліцтво, не пов’язане з роботою, інвалідність з дитинства), яка повністю або частково позбавила людину працездатності. Однак, щоб одержати цю пенсію, необхідно мати страховий стаж.

Відповідно до закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» при призначенні пенсії за інвалідністю враховується період часу з дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку.

Цей період зараховується до загального стажу для розрахунку пенсії. Проте, слід зазначити, що при переході на пенсію за віком такий додатковий стаж не враховується і не додається до загального стажу.

Пенсія за інвалідністю ІІІ групи становить половину пенсії за віком – 1934 гривні.

Водночас жінки старше 65 років зі стажем 30 років і чоловіки зі стажем 35 років мають право мінімальну пенсію віком, що становить 40% від мінімальної зарплати, тобто. на даний час це 2600 гривень. Тому, якщо у громадянина достатній стаж, то пенсія за віком може виявитися вигіднішою, ніж пенсія за інвалідністю ІІІ групи.

Якщо у пенсіонера інвалідність І чи ІІ групи, то виплати будуть вищими, ніж в ІІІ групи. У цьому випадку ймовірність того, що пенсія за інвалідністю буде вигіднішою, ніж пенсія за віком, значно вища.

У громадян з інвалідністю ІІ групи пенсія становить 90% від мінімальної пенсії за віком, що наразі дорівнює 2 340 гривням, а в інвалідів І групи – 100%, тобто. 2600 гривень. Також слід враховувати, що при призначенні пенсії за інвалідністю до стажу додатково зараховуються роки з початку встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку.

Кабінет Міністрів України своєю постановою №328 від 18 квітня спростив механізм отримання пенсії та грошових виплат для українців, які набули за кордоном статусу біженця або тимчасового захисту. Укрпошта може пересилати такі виплати на рахунки одержувачів, які тимчасово проживають за кордоном – за наявності технічної можливості та за бажання самих одержувачів.

  • У травні 600 тисяч пенсіонерів в Україні отримають підвищені пенсійні виплати – це стосується українців, які вийшли на пенсію за віком, але продовжують працювати й отримувати страховий стаж. Розмір пенсії буде збільшено, якщо останній раз перерахунок проводився два роки тому або раніше, тобто стаж збільшився як мінімум на 24 місяці.З
  • 1 березня в Україні провели індексацію пенсій для майже усіх категорій її отримувачів. Умови перерахунку відрізняються залежно від виду та дати призначеної особам пенсії. Для півмільйона одержувачів пенсій, яким вони були призначені у 2020 — 2022 роках, виплати не індексували.