На 9 травня РФ може готувати провокації проти України та Білорусі – ГУР

Новини
Наслідки обстрілу військами РФ Херсона, 29.02.2023 Фото: kherson.ipc.org.ua

Російські окупанти, ймовірно, готують провокації на 9 травня – вони можуть здійснити їх проти України та проти Білорусі.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

Як зазначив представник ГУР, РФ часто обирає символічні дати для здійснення провокацій, тож 9 травня може не стати винятком.

«Починаючи з 2014 року, окупанти використовують подібного роду провокації і не виключено, що і зараз ми з цим стикнемось. У цій ситуації провокації можуть бути спрямовані російськими спецслужбами проти російського цивільного населення і приурочені до певних дат, наприклад, 9 травня», – зазначив розвідник.

Юсов припустив, що росіяни можуть направити провокації і проти білорусів – така російська «операція під фальшивим прапором» може мати на меті втягнути армію Білорусі у війну проти України.

«Ніхто ані в Україні, ані в решті світу в подібні вистави вже не повірить. Хоча це не означає, що провокацій не буде», – наголосив представник ГУР.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.