В червні українцям перерахують пенсії: хто отримає на 1000 гривень більше

Новини
пенсий

В червні українцям перерахують пенсії. На доплату у розмірі 1000 грн можуть претендувати українці, які на даний момент отримують пенсію у розмірі 5842 грн. та при виході на заслужений відпочинок мали 35 років стажу.

Йдеться про українців, які продовжили працювати на заслуженому відпочинку та отримали щонайменше 24 місяці додаткового стажу.

Як роз’яснили в Пенсійному фонді, перерахунок відбувається заднім числом, оскільки дані статистики надходять із запізненням.

  • для того, хто має 35 років стажу, коефіцієнт у формулі розрахунку пенсії становить 0,35.
  • а після перерахунку пенсії з квітня коефіцієнт збільшиться до 0,37.

Перерахунок відбувається кожні два роки за умови, якщо станом на березень вже є 24 місяці стажу. Перераховують виплати з квітня, але потім і у квітні, і у травні платять пенсію у старому розмірі. Потім з червня пенсію збільшують і відразу ж доплачують доплату за два попередні місяці.

За умови наявності 35 років стажу та пенсії у розмірі 5842 грн. щомісячна надбавка після перерахунку складе 333 грн. У червні виплатять і підвищену пенсію, і збільшення за квітень і травень. Відповідно, пенсія збільшиться на 1000 грн. Далі виплачуватимуть щомісяця по 6 175,1 грн.

Кабінет Міністрів України своєю постановою №328 від 18 квітня спростив механізм отримання пенсії та грошових виплат для українців, які набули за кордоном статусу біженця або тимчасового захисту. Укрпошта може пересилати такі виплати на рахунки одержувачів, які тимчасово проживають за кордоном – за наявності технічної можливості та за бажання самих одержувачів.

  • У травні 600 тисяч пенсіонерів в Україні отримають підвищені пенсійні виплати – це стосується українців, які вийшли на пенсію за віком, але продовжують працювати й отримувати страховий стаж. Розмір пенсії буде збільшено, якщо останній раз перерахунок проводився два роки тому або раніше, тобто стаж збільшився як мінімум на 24 місяці.З
  • 1 березня в Україні провели індексацію пенсій для майже усіх категорій її отримувачів. Умови перерахунку відрізняються залежно від виду та дати призначеної особам пенсії. Для півмільйона одержувачів пенсій, яким вони були призначені у 2020 — 2022 роках, виплати не індексували.