Зеленський: В Україні 8 травня відзначатимуть День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, 9 травня – День Європи

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, який пропонує встановити 8 травня в Україні Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, а також підписав указ про святкування 9 травня Дня Європи.

Про це глава держави заявив 8 травня у відеозверненні до українців.

«Сьогодні я подаю до Верховної Ради України законопроект, яким пропонується встановити 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Ми ніколи не забудемо внесок українського народу в перемогу над нацизмом. І нікому не дамо стерти роль українців у цій перемозі, наших людей, того покоління, про яке бережемо пам’ять майже в кожній нашій родині. Ми не дозволимо присвоїти спільну перемогу народів антигітлерівської коаліції й не дамо брехати, ніби перемога могла відбутись і без участі якоїсь країни чи народу», – сказав Зеленський.

Він нагадав, що 8 травня Україна та вільний світ згадують про шість страшних років в історії людства з 1939 по 1945 роки, які забрали життя мільйонів людей, зокрема 8 мільйонів українців.

«Саме 8 травня велич перемоги над нацизмом згадує більшість народів світу. Світ вклоняється перед усіма, хто захищав і захистив життя. Хто скидав нацистські прапори на звільненій території та хто відчиняв ворота концтаборів. Хто повертав народам свободу, хто знищив і засудив нацистське зло. Саме 8 травня 1945 року набрав чинності акт про беззастережну капітуляцію вермахту. Саме 8 травня світ вшановує пам’ять усіх, чиї життя були забрані тією війною. Це чиста історія, без ідеологічних домішок. І це – історія нашого народу, наших союзників, усього вільного світу», – зазначив президент.

Він також заначив, що 9 травня Україна щорічно відзначатиме День Європи.

«Сьогодні я підписав відповідний указ, і щороку відзавтра, 9 травня, ми будемо вшановувати нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм. Це буде День Європи, яка підтримує українців усі дев’ять років агресії й уже 439 днів повномасштабного вторгнення. Це буде День Європи, яка допомагає нам боротися на всіх напрямах: на полі бою зброєю, на дипломатичній передовій – рішучістю, проти ракетного терору й зимового блекауту, в економіці та на юридичному фронті. Це буде День Європи – нашої союзниці. Яка дає прихисток українським жінкам і дітям. Яка не зазіхає на наш суверенітет і не ставить під сумнів наше право на власний вибір національного шляху. Яка ніколи не називає Україну «вигаданим» чи «штучним» утворенням. І яка дає нам свою зброю, щоб ми могли захистити себе та її – нашу Європу!», – заявив глава держави.

Указ президента №266/2023 «Про День Європи» 8 травня оприлюднено на сайті глави держави. Цим документом також передбачено втрату чинності попереднього Указу президента від 19 квітня 2003 року № 339/2003 «Про День Європи», відповідно до якого в Україні День Європи щороку відзначали у третю суботу травня.