РФ вербує трудових мігрантів з Центральної Азії на війну в Україні – розвідка Британії

Новини
Оголошення узбекською мовою у громадському транспорті Москви із закликом до мігрантів вступати до армії РФ для отримання громадянства. Фото: t.me/sotaproject

Британська розвідка вказує, що у Росії активно вербують трудових мігрантів із Центральної Азії для того, щоб відправити їх на війну в Україну.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, російські військові вербувальники відвідували мечеті та імміграційні служби з метою вербування. В імміграційних службах співробітники, які говорять таджицькою та узбецькою мовами, регулярно намагаються завербувати мігрантів.

Зокрема, радіо Free Europe повідомило, що вербувальники пропонували бонуси за найм у розмірі 2390 доларів та зарплату до 4160 доларів на місяць. Мігрантам також було запропоновано прискорене набуття російського громадянства від шести місяців до одного року замість звичайних п’яти років.

У британській розвідці вказують, що висока щомісячна заробітна плата та бонуси під час найму спонукають деяких трудящих-мігрантів зареєструватися. Цих новобранців, найімовірніше, відправляють на українську лінію фронту, де рівень втрат надзвичайно високий.

«Вербування мігрантів є частиною спроб Міністерства оборони Росії досягти своєї мети в 400 000 добровольців для участі в бойових діях на Україні. Влада майже напевно прагне якомога довше відкладати будь-яку нову відкриту обов’язкову мобілізацію, щоб звести до мінімуму невдоволення всередині країни», – йдеться в огляді.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.