Дефіцит води стає гострою проблемою для окупованого Донецька – розвідка Британії

Новини
Канал Сіверський Донець-Донбас. Фото: bahmut.com.ua

Британська розвідка вказує, що дефіцит води стає все гострішою проблемою для окупованого Донецька після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міноборони Великої Британії.

Як зазначається, 28 квітня 2023 року так званий «голова» самопроголошеної «Донецької народної республіки» Денис Пушилін заявив, що запаси води в регіоні є небезпечно низькими.

«Дефіцит води є дедалі більшою проблемою для окупованого Росією Донецька з моменту вторгнення Росії в Україну у 2022 році. Канал Сіверський Донець-Донбас, який постачає воду в регіон, залишається під контролем України, але його довгий маршрут часто стає об’єктом боїв. Російські війська, ймовірно, прагнуть убезпечити канал, щоб зменшити дефіцит води в Донецьку», – йдеться в повідомленні.

Канал проходить через місто Часів Яр, приблизно за 6 км на захід від Бахмута.

У британській розвідці звертають увагу, що інтенсивне використання Росією артилерії неприцільної дії для підтримки захоплення Бахмута і прилеглих територій, ймовірно, завдало супутньої шкоди каналу та іншій регіональній водній інфраструктурі, підриваючи зусилля Росії з подолання нестачі води, що виникла в результаті її вторгнення.

«Щоб компенсувати відсутність успіху у захопленні та утриманні каналу, Росія, ймовірно, будує водогін, щоб зменшити нестачу води у Донецьку. Проте навряд чи це повністю забезпечить доступ окупованих регіонів до води», – йдеться в огляді.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.