Заяви РФ про створення підрозділу з військовополонених українців є лише пропагандою — Координаційний штаб при ГУР

Новини
Українські військовополонені начебто добровільно просяться до складу «батальйону ім. Богдана Хмельницького». Фото: РИА Новости

Російські пропагандистські ресурси час від часу повідомляють про формування із українських військовополонених «батальйону імені Богдана Хмельницького». Однак жодних ознак його реального існування немає, ці повідомлення є тільки пропагандою.

Про це сказав Петро Яценко, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими при Головному управлінні розвідки в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

З вересня 2022 року російські пропагандистські видання поширюють повідомлення про

створення «козачого добровольчого батальйону імені Богдана Хмельницького«, сформованого із українських військовополонених, які утримуються в колоніях на окупованій території Донецької області. Час від часу пропагандисти поширюють відео та новини про формування цього підрозділу, однак жодних підтверджень того, що він реально існує і бере участь у бойових діях проти України, ЦЖР не знайшов.

Немає такої інформації і в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими при Головному управлінні розвідки МО України.

«Будь-які намагання створити такі підрозділи, насправді є лише пропагандою. Тому що українцям немає підстав боротися проти України, а навпаки росіяни, які створили підрозділи російські, добровольчі батальйони, вони воюють, знаючи за що вони воюють, проти проти тоталітаризму. І в них є підстави», — каже представник Координаційного штабу Петро Яценко.

Петро Яценко, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Фото: investigator.org.ua

У відео від 24 вересня 2022 року, поширеному російськими пропагандистами, українські військовополонені у колонії в Оленівці нібито добровільно просять представника окупаційної «влади» так званої «ДНР», колаборанта Володимира Бідьовку приєднати їх до «козачого добробату імені Богдана Хмельницького».

Через два місяці ТАСС повідомило, що у так званій «ДНР» вже сформували батальйон з українських військовополонених. Але до лютого 2023 року ніяких новин про цей підрозділ не було, а потім почалась нова хвиля пропагандистських матеріалів. ТАСС повідомив, що нібито близько 200 українських військовополонених готові вступити до «батальйону ім.Хмельницького». РИА Новости випустило інтерв’ю з Андрієм Тищенком, начебто колишнім танкістом ЗСУ, якого пропагандисти називають одним з командирів цього батальйону, який все ще формується.

У повідомленні СБУ про підозру у державній зраді колишньому начальнику поліції у Вінницькій області Антону Шевцову, йдеться про нібито його пропозицію ФСБ сформувати «Перший український добровольчий корпус» із полонених українських військовослужбовців. Сам Шевцов після опублікування повідомлення СБУ це заперечував, однак у своєму пості він загадково натякає, що причетний до формування якогось добровольчого з’єднання.

Детальніше про те, як Антон Шевцов «працює» з українськими військовополоненими та їхніми родичами, та як оцінюють цю діяльність у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими при ГУР, дивіться в сюжеті Микити Панасенка у останньому випуску програми «Питання національної безпеки».

Нагадаємо:

  • Після повномасштабного вторгнення Росії Шевцов розвів бурхливу діяльність начебто з обміну українських військовополонених. Якимось дивним чином він має доступ до колоній на території РФ та окупованого Сходу, де утримують українських військовополонених, і навіть протоколів їх допиту. Також йому дозволено записувати на відео полонених для публікації. Мати такий доступ до місць несвободи неможливо без співпраці зі спецслужбами РФ, яким вигідно дискредитувати владу і армію України та розхитувати суспільні настрої.
  • Нова підозра СБУ про державну зраду Шевцова охоплює події семи років: від акцій на дестабілізацію ситуації у Вінниці — до підривної діяльності проти України з території Росії та окупованих регіонів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.