В Україні може подорожчати бензин

Новини
бензин

Найбільші мережі автозаправних станцій попередили, що з 1 липня відбудеться підвищення цін на пальне через відновлення 20% ПДВ на бензин та дизпаливо.

Про це йдеться на сайті Нафтогазової асоціації України.

До складу Нафтогазової асоціації України входять мережі АЗС – ОККО, WOG, Shell, KLO, Паралель, Amic, SOCAR, Укргазвидобування, UPG, Укрнафта.

В заяві наголошується, що подорожчання призведе до тінізації ринку, бо водії почнуть масово заправлятися у «нелегалів».

«Із поверненням ПДВ до 20% з 1 липня очікується зростання фінансової привабливості «скруток», їх загальний обсяг значно зросте», – вважають представники найбільших мереж автозаправних станцій.

Водночас учасники асоціації пропонують альтернативу: залишити ПДВ на теперішньому рівні 7%, а замість цього підняти ставку акцизу до 180 євро за 1000 літрів для всіх нафтопродуктів.

«Акцизний податок на пальне, на відміну від ПДВ, держава адмініструє значно ефективніше», – йдеться в заяві.

За оцінками консалтингової групи «А-95», у випадку повернення довоєнних податків бензин подорожчає на 11,2 грн (з 47,17 до 58,35 грн/л); дизель – на 7,7 грн (з 47,43 до 55,10 грн/л); автогаз – на 2,6 грн/л (21,77 до 24,40 грн/л).

Якщо підвищити акцизи і залишити ПДВ на рівні 7%, ціни на бензин і дизель майже не зміняться, а автогаз трохи подорожчає, але все одно залишиться вдвічі дешевшим за бензин.

«Така модель дозволить державі одержати навіть вищий рівень надходжень у бюджет країни, аніж вона планує отримати після повернення до повних ставок акцизів та ПДВ», – вважає асоціація.

  • Зниження ПДВ на пальне з 20% до 7% на початку 2022 року було потрібне для стабілізації ринку в умовах повномасштабної війни.
  • У вересні 2022 року Верховна Рада повернула скасований акциз на пальне. З 1 липня податковий режим в Україні повернеться у стан, яким він був до повномасштабного вторгнення РФ.
  • Акциз на пальне встановлено на рівні 100 євро для бензину, дизелю і біопалива та 52 євро для газу.