Росіяни посилюють примусову паспортизацію на Запоріжжі: змушують до отримання аусвайсу і тих, кого депортували, і тих, хто залишився вдома

Новини
Депортованих мешканців Запорізької області паспортизують у Бердянську. Фото: скрін з окупаційного Телеграм
Депортованих мешканців Запорізької області паспортизують у Бердянську. Фото: скриншот з окупаційного телеграм-каналу

Окупанти на Запоріжжі шукають додаткові важелі примусу до паспортизації. З червня мешканців Мелітопольського району змушують перезаключати договір з підприємством, що забезпечує район електроенергією. Обов’язкова умова – наявність російського аусвайсу. Вимагають оформити російський паспорт і тих, кого депортували з населених пунктів на лінії фронту.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Мешканці населених пунктів Мелітопольського району разом з квитанцією за спожиту електроенергію отримують від окупаційного «Государственного унитарного предприятия «Таврия Энерго» повідомлення про необхідність переукласти угоди на надання цієї послуги.

В переліку документів, необхідних для цього, копії паспорта РФ, російського ідентифікаційного коду, документів на право власності на житло.

«Відповіді на моє питання, що робити, якщо не отримав роспаспорт, контролер не надала. Єдине, що сказала, що в мене є ще 30 днів, щоб вирішити це питання. І пообіцяла прийти наступного місяця», – розповідає мешканка Мелітопольського району.

За словами жінки люди не хочуть отримувати паспорт і ігнорують паспортизацію як це тільки можливо. Проте, якщо ГУП почне відключати оселі від електроенергії, це змусить людей йти за аусвайсом.

Депортованих мешканців Запорізької області паспортизують у Бердянську. Фото: скрін з окупаційного телеграм-канал

Депортованих мешканців Запорізької області паспортизують у Бердянську. Фото: скриншот з окупаційного телеграм-каналу

За повідомленнями окупаційних медіа, процес примусової паспортизації українців відбувається і в місцях компактного проживання депортованих мешканців Запорізької області. 

В Бердянську примусово переміщених мешканців прифронтових населених пунктів змушують звертатися до окупаційної «міграційної служби».

Через це, за повідомленнями власних джерел ЦЖР, багато хто з людей повертається на місце постійного проживання – в населені пункти Пологівського району.

Це лише кілька прикладів примусу до паспортизації на Запоріжчині. Він знову посилюється після паузи, яку окупанти брали в першу декаду травня, ймовірно, очікуючи контрнаступу ЗСУ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter