Наказ про вбивство цивільних людей в центрі Херсона 24 грудня 2022 року віддав російський підполковник Дмітрій Жаркіх, який має херсонське коріння

Новини
Підполковник ЗС РФ Дмітрій Жаркіх і президент РФ Владімір Путін

Наказ про обстріл центральної частини Херсона 24 грудня 2022 року, внаслідок якого загинули 11 і були поранені 64 цивільних осіб, віддав 37-річний російський підполковник Дмітрій Жаркіх. Він народився в Україні – у Феодосії і має херсонське коріння. В 2014 році він брав участь в окупації Криму.

Про це йдеться у тексті підозри, повідомленої Дмітрію Жаркіх Службою безпеки України.

Слідчі встановили, що до обстрілу центру Херсона 24 грудня 2022 року мав відношення російський підполковник Дмітрій Жаркіх, командир 8-го артилерійського полку берегової оборони 22-го армійського корпусу берегових військ Чорноморського флоту ВМФ РФ. Його завданням була організація терору проти цивільного населення України, знищення об’єктів цивільної інфраструктури та промисловості, нанесення систематичних і масштабних невибіркових ударів реактивними снарядами по житловим будинкам, торговельним центрам та іншим об’єктам.

«Дмітрій Жаркіх віддав наказ нанести невибіркові удари реактивними снарядами 9М22 по цивільних об’єктах у центральній частині Херсона. Наказ виконали військовослужбовці 8-го артилерійського полку, які знаходились в районі Нової Збур’ївки, Малих Копанів та Підлісного поблизу села Нечаєве Олешківської територіальної громади на окупованій лівобережній частині Херсонщини. 24 грудня 2022 року з 10:39 по 10:40 ранку вони нанесли удари сімома реактивними снарядами. Зафіксовані влучання у дах медичного закладу на вул. Ярослава Мудрого, 20, дорожнє покриття біля житлових будинків на вул. Ришельєвська, 32 та 38, у торговий павільйон на території центрального ринку, у житлову багатоповерхівку на вул. Потьомкінській, 40, у дах банку, у дорожнє покриття біля магазину «Сільпо» в ЦУМі, у дах чотириповерхової будівлі медустанови та інші об’єкти», – йдеться в повідомленні про підозру.

В той же день біля 16:00 російські військові ще раз обстріляли центр Херсона. Внаслідок всіх цих обстрілів загинули 11 людей і ще 64 були поранені.

Причетний до цих воєнних злочинів Дмітрій Жаркіх є уродженцем України. Він народився в Феодосії, зареєстрований зараз у Санкт-Петербурзі, але проживає в Ставрополі. В 2014 році він брав участь в окупації і незаконній анексії Криму Росією.

За інформацією херсонського видання «Мост», Дмітрій Жаркіх має херсонське коріння.  Його батько Валерій народився в Миколаєві, закінчив Херсонський метеорологічний технікум, а згодом працював у Херсонському державному педагогічному університеті викладачем етики та естетики, а в 2001-2002 роках доцентом кафедри філософії та соціології Херсонського державного технічного університету.

На початку 1990-х батько окупанта заснував херсонську обласну громадську організацію «Дворянське зібрання Херсонської губернії» і очолив ГО «Спілка нащадників російського дворянства – дворянського зібрання Херсонської губернії».

В тимчасово окупованих Олешках на Херсонщині досі проживає рідна тітка Дмітрія Жаркіх Ольга Шкроб. Колись вона працювала завідувачкою відділу Інспекції охорони пам’яток Херсонської облдержадміністрації і одразу після повномасштабного вторгнення Росії в Україну активно допомагала окупантам.

Її дорогому племіннику Дмітрію Жаркіх СБУ повідомила про підозру в порушенні законів та звичаїв війни – за ч. 2 ст. 438 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

***

24 февраля 2022 года президент РФ Владимир Путин заявил о проведении «специальной военной операции» на оккупированном Донбассе. Россия нанесла ракетные удары по территории Украины и начала прямое полномасштабное вторжение на четырех направлениях. Вооруженные силы Украины дают отпор врагу, план блицкрига – захватить Киев через два-три дня – провалился, российская армия отступила от столицы. Российские военные совершают тысячи военных преступлений и преступлений против человечности на всей территории Украины.

Центр журналистских расследований ведет ежедневную хронику Война России против Украины на всех площадках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter