Отримав підозру голова Новенської громади на Мелітопольщині Валентин Бутенко: очолив окупаційну адміністрацію та здавав росіянам вчителів

Новини
Валентин Бутенко, колаборант Фото: novenska-gromada.gov.ua

Запорізька обласна прокуратура повідомила про підозру в колабораційній діяльності Валентину Бутенку, голові Новенської громади Мелітопольського району. Він пішов на співпрацю з ворогом, очолив окупаційну сільську адміністрацію та здавав загарбникам вчителів, які підримують Україну.

Повідомлення про підозру опубліковане на сайті офісу Генерального прокурора України, пише Центр журналістських розслідувань.

Як розповідають мешканці Новенської сільради, з початку окупації, лютому-березні 2022 року, їхній голова громади Валентин Вікторович Бутенко публічно не проявляв свою позицію. Відмовлявся 68-річний чоловік нібито станом здоров’я.

Однак вже на початку квітня, за інформацією новенців, Бутенко брав участь у нараді, яку проводив призначений росіянами «голова» Мелітопольского району Андрій Сігута.

А з травня, за даними слідства, Бутенко вже повноцінно очолив окупаційну «администрацию Новенского сельского поселения». Він призначав на посади в окупаційній адміністрації, розпоряджався коштами, видавав накази і контролював їх виконання, тобто організував роботу незаконного органу влади та керував ним.

Крім того, мешканці Нового розповідають, що Бутенко погрозами змушував педагогів видати шкільну оргтехніку, яку вони забирали додому, рятуючи навчальні заклади громади від мародерства, та здавав росіянам проукраїнськи настроєних людей.

Тепер голова-зрадник підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України – добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter