Підозру викритому у корупції та затриманому голові Верховного Суду Князєву повідомлять упродовж доби

Новини
Голова Верховного Суду Всеволод Князєв Фото: sud.ua

Підозру затриманому голові Верховного Суду Всеволоду Князєву та ще одному фігуранту, яких викрили на корупції, планують повідомити упродовж 24 годин. Судді отримали кошти за ухвалення рішення на користь власника групи «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго.

Про це 16 травня повідомили керівників Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на брифінгу щодо викритої схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду.

«Зараз на цей час дві особи затримані за підозрою у вчиненні вказаного кримінального порушення. Ми будемо звертатися до Вищої ради правосуддя з певними клопотаннями про забезпечення заходів кримінального провадження щодо голови суду… Наразі затримано голову Верховного Суду і вживаються заходи щодо перевірки інших осіб та їх причетності до кримінального правопорушення», – сказав начальник відділу САП Олександр Омельченко та додав.

Відповідаючи на питання, чи вручили Князєву підозру, прокурор повідомив: «На цей час ще не вручили, оскільки Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє і дає нам 24 години для вручення повідомлення про підозру. Воно готується і буде вручено».

Учасники брифінгу також зазначили, що слідчі дії ще тривають із суддями, а також з тими, хто виступав в цій схемі посередниками.

В свою чергу, директор НАБУ Семен Кривонос повідомив, що судді Верховного Суду отримали неправомірну вигоду за ухвалення рішення на користь власника групи «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго.

За його словами, НАБУ здійснило комплекс оперативно-технічних заходів із залученням детектива під прикриттям.

«Було зафіксовано низку контактів власника фінансової групи «Фінанси та Кредит» з одним із власників адвокатського об’єднання, яке використовували для прикриття злочинної діяльності. Була домовленість між власником цієї групи і власником цього адвокатського об’єднання про передання неправомірної вигоди на користь високопоставлених осіб суду за ухвалення необхідного для цього підприємця рішення», – розповів директор НАБУ.

Він повідомив, що 15 березня мало відбутися судове засідання, але його було перенесено, щоб «відтягнути час для акумулювання певних коштів і досягнення домовленостей».

Він уточнив, що паралельно відбувалося передання коштів від бізнесмена адвокату. «19 квітня Верховний Суд ухвалив рішення, а на початку травня адвокат – учасник цього злочинного угруповання отримав від керівництва Верховного Суду вказівку про розподіл цієї неправомірної вигоди серед суддів-учасників цього злочинного угруповання», – зазначив Кривонос.

За його словами, 3 травня було отримано «перший транш» неправомірної вигоди, а 15 травня – другу частину хабара, на якій і було «зафіксовано «на гарячому» керівництво Верховного Суду».

Директор НАБУ повідомив, що під час проведення обшуків за місцем проживання фігурантів і на їхніх робочих місцях було вилучено значну суму коштів та одержано докази.

Олександр Клименко додав, що про існування так званого бек-офісу, пов’язаного з діяльністю Верховного Суду, було отримано інформацію ще на початку 2023 року.

За його словами, злочинну діяльність вело адвокатське об’єднання під прикриттям юридичних послуг. «Адвокатське об’єднання виступало посередником між керівництвом суду і тими особами, які хотіли за неправомірну вигоду вирішити свої питання в суді», – пояснив керівник САП.

«Це стосувалося не тільки Верховного Суду, а й більшості судів на території України. Усім цим фактам буде надано оцінку, їх перевіряють під час досудового розслідування», – додав Клименко.

Під час брифінгу журналістам продемонстрували аудіозаписи розмов між акціонером, адвокатом і головою Верховного Суду щодо перенесення судового засідання, ухвалення рішення на користь бізнесмена, передання $2,7 млн адвокату, вказівки голови Верховного Суду про розподіл коштів між суддями, передання безпосередньо неправомірної вигоди.

Нагадаємо: