У Києві до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу українські правозахисники проводять пресконференцію – трансляція

Новини

У Києві 18 травня 2023 року о 12:00 до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу українські правозахисники проводять пресконференцію «Воєнні злочини проти кримських татар – почерк тих, хто чинив депортацію 1944 року». Одночасно на залізничному вокзалі у Києві відбудеться меморіальний захід «Пам’ятаємо історію – повертаємо територію».

Учасники:

  • – Азіз Умеров, брат Леніє Умерової, яка незаконно утримується в СІЗО Москви з політичних мотивів;
  • – Аділь Гірей Аблятіф, представник ГО «Кримський інститут громадянського суспільства», син загиблого військового Рустема Аблятіфа;
  • – Ілімдар Ходжаметов, військовий ЗСУ, активіст, змушений виїхати з Криму через свою діяльність;
  • – Євгеній Ярошенко, аналітик КримSOS;
  • – Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи.

Кримськотатарський ресурсний центр оголосив про початок «шторму в соціальних мережах», який буде присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

«Ми хочемо нагадати українському та міжнародному суспільствам про страшний злочин проти людяності, про геноцид кримськотатарського народу в 1944 році. Усього із Криму тоді було вислано 238 500 осіб, а число загиблих у перші роки склало 46,2% від числа всіх висланих», – повідомляє пресслужба КРЦ.

У КРЦ закликали всіх небайдужих приєднатися до цього «шторму» та поширити один із запропонованих плакатів на своїх сторінках у соціальних мережах.

Плакати до цієї акції були розроблені активістами міжнародного руху за деокупацію Криму та солідарність із кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA, а оформлені українським художником Андрієм Єрмоленком.

18 травня виповнюється 79 років від початку депортації радянським режимом кримських татар із Криму.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після окупації півострова росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили. Не проводяться жалобні мітинги і в населенних пунктах півострова.