У звільненій Калинівській громаді на Херсонщині намагаються відшукати незаконно вивезених росіянами підопічних центру соцобслуговування і повернути їх додому

Новини
Калинівське. Фото: Олег Батурін
Калинівське. Фото: Олег Батурін

У звільненій в листопаді 2022 року Калинівській селищній громаді Бериславського району намагаються відшукати незаконно вивезених окупантами підопічних стаціонарного відділення місцевого територіального центру соціального обслуговування. Місцевій владі та рідним викрадених людей вдалося розшукати п’ятьох осіб, пошуки ще сімох тривають.

Про це Центру журналістських розслідувань розповів начальник Калинівської селищної військової адміністрації Максим Кожем’яка.

За його словами, в стаціонарному відділенні терцентру соціального обслуговування офіційно перебувало 11 осіб плюс двоє – неофіційно. Зараз рідні намагаються відшукати їх і повернути додому.

«Це відділення знаходилося в приміщенні нашої амбулаторії на в’їзді у Калинівське. Ще на початку окупації, десь у квітні 2022 року, російські загарбники його повністю зруйнували. Підопічних стаціонарного відділення терцентру – а це все лежачі немічні люди – перевели до будівлі Калинівської спеціальної школи-інтернату Херсонської облради. Незадовго до звільнення правобережної Херсонщини окупанти перевезли всіх їх до Херсона, а згодом до Голої Пристані, розташованої на лівобережжі області. Фактично, всіх цих людей росіяни просто вкрали», – сказав Максим Кожем’яка.

Нещодавно рідним викрадених підопічних територіального центру вдалося розшукати п’ятьох осіб у Ростовській області. Ще одна жінка померла в Ростові-на-Дону. Доля ще сімох викрадених невідома. Як розповів Максим Кожем’яка, зараз місцева влада намагається повернути всіх знайдених людей до України і шукає, де їх можна розмістити, адже в Калинівській громаді вцілілих і вільних приміщень для цього просто не залишилось.

Більше про те як жителі Калинівської територіальної громади протистояли росіянам, пережили окупацію і зараз повертаються до мирного життя читайте в матеріалі ЦЖР Пограбовані селяни, зруйнована школа і залиті кров’ю катівні. Що лишили по собі окупанти у Калинівському на Херсонщині.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.