Окупанти відбирають майно у Бердянської єпархії УПЦ і передають його Московському патріархату

Новини
Бердянськ УПЦ

На Запоріжчині росіяни відбирають майно Бердянської єпархії УПЦ (МП) і заявили про підпорядкування «Руської православної церкви». Це відбулося нібито у відповідь на прохання священнослужителів єпархії, яке виникло після виїзду з окупованої території Митрополита Бердянського і Приморського Єфрема. Українська православна церква поки не може дати повну оцінку ситуації, бо Митрополит Єфрем лікується за кордоном.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Синод РПЦ постановив прийняти Бердянську Єпархію Української православної церкви в безпосереднє підпорядкування Синоду і Патріарху Московському. 

З повідомлення синоду РПЦ випливає, що зроблено це на прохання 76 з 86 кліриків єпархії, які прийняли таке рішення на зібранні 1 травня 2023 року, проте сам документ не оприлюднено.

За даними “Приморка.City”, на православному телеканалі “Спас” 12 травня виступили четверо священників Бердянської  єпархії: протоієрей Сергій Ілющенко, архімандрит Димитрій Міхешкін, протоієрей Євген Клименко, протоієрей Дмитро Лебедченко, які озвучили заклик прийняти єпархію до РПЦ.

Бердянські священники в студії телеканалу “Спас”. Фото “Приморка.City

Бердянські священники в студії телеканалу “Спас”. Фото “Приморка.City

На момент підготовки матеріалу, це відео на сайті “Спасу” видалене. 

Але у відкритому доступі і є інтерв’ю бердянських священників окупаційному медіа, де озвучена інформація про виїзд Митрополита Єфрема і бажання підпорядковуватися РПЦ.

“Такого ще не було, щоб архієрей покинув єпархію. Це страшно, звісно. Але з божою поміччю… провели збори і йдемо до єдиної церкви Московського патріархату”, – заявляє архімандрит Димитрій.

Управляти Бердянською єпархією синод призначив єпископа Іскітімського і Черепанівського Луку, який народився у Московській області, а останні 10 років служив у Новосибірській області.

Українська православна церква відреагувала:

“Священники Бердянської єпархії, які самочинно зробили провокаційні заяви всупереч офіційній позиції УПЦ (МП), порушили канони Православної Церкви”, – заявили в Синодальному інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ (МП).

І повідомили, що Митрополит Бердянський і Приморський Єфрем отримав благословення Предстоятеля УПЦ (МП) Онуфрія на лікування за кордоном у зв’язку зі станом здоров’я.

“Повна оцінка ситуації, яка склалася, можлива після того, як митрополит Єфрем надасть свої детальні роз’яснення після одужання”, – сказано в заяві.

  • За даними Інституту вивчення війни російські окупанти планомірно відбирають майно православних церков для передачі Московському патріархату. Так, Синод РПЦ 7 червня 2022 року ухвалив рішення про офіційне приєднання єпархій в Криму.
  • ЦЖР повідомляв, що на нових ТОТ загарбники забирають приміщення церков, примушують священиків спішно виїжджати, забороняють всі релігійні організації окрім УПЦ (МП).