Деокупація і реінтеграція Криму: виклики у сфері освіти – трансляція

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

23 травня в місто Києві в пресцентрі Укрінформу проходить публічний діалог «Деокупація та реінтеграція Криму: виклики у сфері освіти» за участі експертів «Гуманітарна політика» Експертної мережі Кримської платформи та представників державних органів влади, представники наукових установ та громадськості.

На заході планується обговорення наступних тем:

  • проблемні питання реалізації політики реінтеграції у кримському регіональному освітньому просторі – необхідні механізми для відновлення української системи освіти;
  • проблемні питання формування кадрового резерву для кримської регіональної системи освіти – пропозиції щодо створення кадрового резерву в освітній сфері для роботи на деокупованих територіях АР Крим та м. Севастополь;
  • питання подолання наслідків мілітаризації свідомості кримської молоді;
  • подолання наслідків лінгвоциду української мови, проблеми безкарності за знищення україномовної освіти в окупованому Криму;
  • кримська регіональна освітня модель, її методичне та інформаційне забезпечення.

У рамках проведення публічного заходу візьмуть участь представники громадських та наукових інституцій, експерти групи “Гуманітарна політика” Кримської платформи, які підготовили тематичні виступи для обговорення:

1. Валентина ПОТАПОВА, керівниця напрямку національної адвокації в сфері освіти Центру громадянської просвіти «Альменда», експертка групи “Гуманітарна політика” Експертної мережі Кримської платформи.

Тема: “Освітнє поле окупованого Криму: статистичні дані, головні напрями та форми знищення української ідентичності та виклики майбутньої реінтеграції дітей” (за результатами даних моніторингу).

2. Юрій СМЕЛЯНСЬКИЙ, експерт з питань ТОТ та групи “Гуманітарна політика” Експертної мережі Кримської платформи, співзасновник Інституту Чорноморських Стратегічних досліджень.

Тема: “Проблемні питання реінтеграції освітнього простору деокупованого Криму”.

3. Владислав МІРОШНИЧЕНКО, аналітик Української Гельсінської спілки прав людини, експерт групи “Гуманітарна політика” Експертної мережі Кримської платформи.

Тема: “Лінгвоцид української мови в Криму: наслідки безкарності”.

4. Олена ГАЗІЗОВА, завідувачка відділу українознавства в освітньому просторі Науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України.