Аусвайс або життя: окупанти на Запоріжчині не видаватимуть ліки мешканцям без паспорта РФ

Новини
Робота мобільної бригади з паспортизації на Мелітопольщині. Фото: скрін з відео окупаційного телеграм-каналу
Робота мобільної бригади з паспортизації на Мелітопольщині. Фото: скрін з відео окупаційного телеграм-каналу

З наближенням незаконних російських виборів на окупованих територіях адміністрації загарбників посилюють примус до отримання паспорта РФ. Тепер від наявності аусвайсу залежатиме і можливість отримувати безкоштовно необхідні ліки, які для  багатьох людей є єдиною можливісті підтримувати здоров’я, бо ціни на деякі препарати в аптеках в три рази вищі, ніж на вільній території  України.

Про вимогу з 1 червня надавати копію паспорта РФ для отримання безкоштовних ліків повідомляють окупаційні  адміністрації, пише Центр журналістських розслідувань.

Відповідні звернення окупаційних адміністрацій поширюють у місцевих пабліках. Так, адміністрація Плодородненської громади повідомляє, що мешканцям, які знаходяться на диспансерному обліку (тобто, пацієнтам з хронічними захворюваннями) потрібно терміново надати сімейному лікарю копії паспорта РФ та страхового номера індивідуального особистого рахунку (рос. – СНИЛС).

“Пацієнти, у яких не буде паспорта РФ і СНИЛС, не зможуть отримувати безкоштовні лікарські препарати в соціальній аптеці з 1 червня 2023 року”, – сказано в повідомленні.

паспорта рф

Схожа ситуація в Бердянську. Підписники телеграм-каналу “Бердянськ сьогодні” повідомляють, що є заборона головного лікаря видавати ліки без пред’яслення паспорта РФ. 

“У медичних закладах нашого міста є розпорядження головного лікаря, що видача ліків безкоштовно для пільгової категорії амбулаторних хворих лише за наявністю отого паспорта з двоголовою куркою на червоній картонці”,  – пишуть бердянці.

Як повідомляють мешканці ТОТ, для багатьох можливість отримувати безкоштовні ліки дуже важлива, адже купувати їх за власні кошти не можна –  вартість медпрепаратів в аптеках подекуди втричі дорожча, ніж на підконтрольній Україні території.

“Найдешевший аналог наших крапель в ніс  – від 80 рублів (на підконтрольній 26 грн), краплі від отиту – 600 рублів (180 грн), а якщо мова йде про якісь серйозні ліки, то готуйся рахувати тисячами. Тому, звісно, люди, здоров’я яких залежить від наявності ліків, підуть за російським паспортом, бо інакше не вижити”, – розповідає мешканка Мелітополя.

Для мешканців окупованих територій отримання паспорту РФ з примусу і в ситуації крайньої необхідності не вважається  злочином колабораційної діяльності. Проте добровільне набуття громадянства для співпраці з окупантами і отримання вигоди тягне за собою кримінальну відповідальність.

Україна, США, країни ЄС, Велика Британія, Канада, Японія та низка інших країн, що задекларували політику невизнання щодо анексії РФ територій України,  не визнають паспорти  та будь-які інші документи, видані РФ на окупованих нею українських територіях.

  • Щоб прискорити паспортизацію окупанти на Запоріжжі відкривають нові відділи так званої міграційної служби, влаштовують виїзні прийоми та організували роботу мобільних груп, які можуть прийняти документи для отримання російського паспорта прямо вдома у мешканців.
  • Без російського паспорта вже неможливо отримати більшість соціальних виплат, якими РФ як окупуюча держава зобов’язана забезпечувати населення окупованої території,  працювати в бюджетних і комунальних структурах.