Нейтральна Австрія виділить 2 млн євро на розмінування в Україні

Новини
Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA

Уряд Австрії, яка притримується нейтралітету, профінансує закупівлю обладнання для розмінування в Україні на загальну суму у 2 млн євро.

Про це заявив канцлер Австрії Карл Негаммер повідомляє виданню Ö24.

«Факт залишається фактом: нога австрійського солдата не ступить на українську землю, доки це зона бойових дій. Ми допомагаємо з фінансовою підтримкою для розмінування та надаємо 2 мільйони євро на підтримку у розмінуванні», – сказав Негаммер.

Кошти будуть виділені з Фонду іноземних катастроф (AKF) Міністерства закордонних справ Австрії та будуть спрямовані на фінансування обладнання для розмінування для України з метою ліквідації гострої гуманітарної ситуації в Україні. Адже значна частина країни забруднена наземними мінами та вибухонебезпечними залишками війни, які становлять небезпеку для життя.

В свою чергу, віце-канцлер Вернер Коглер пояснив: «Зараз Республіка Австрія підтримує Україну в наступному кроці двома мільйонами євро на розмінування. Таким чином ми робимо внесок у захист від небезпечних для життя вибухів мін і допомагаємо українським дітям знову відвідувати дитсадки та школи. І ми зміцнюємо продовольчу безпеку, дозволяючи фермерам знову обробляти свої поля».

За даними уряду Австрії, гроші будуть перераховані організації «Міжнародний трастовий фонд» (ITF), яка працює в усьому світі задля допомоги в розмінуванні та знешкодженні вибухонебезпечних предметів, що залишаються після військових конфліктів. Після цього їх спрямують на фінансування обладнання для розмінування території України.

Як повідомлялось, за даними ДСНС, станом на квітень 2023 року в Україні потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами 174 тис. кв. кілометрів території. Найбільше їх у Херсонській, Харківській, частково Миколаївській, Запорізькій, Донецькій, Сумській, Чернігівській та Київській областях.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter