Ердоган офіційно оголошений переможцем на виборах президента Туреччини, Зеленський привітав його з перемогою

Новини
Президент Туреччини Реджеп Ердоган з дружиною Еміне Ердоган. Фото: Reuters

Діючий президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган офіційно оголошений переможцем другого туру президентських виборів, які відбулись у країні 28 травня. Президент України Володимир Зеленський привітав його з перемогою.

Заяву про перемогу Ердогана пізно увечері зробив голова Вищої виборчої ради Туреччини Ахмет Йенер, передає CNN Turk.

За його словами, відсоток розкриття виборчих скриньок становить 94,43%. Наразі Ердоган отримав 52,14% голосів, а у його конкурента, лідера опозиції Кемаля Кілічдароглу – 47,86% голосів.

«Ердоган отримав 27 мільйонів 513 тисяч 587 голосів, а Кілічдароглу – 25 мільйонів 260 тисяч 109 голосів. Було помічено, що між двома кандидатами різниця у 2 мільйони 153 тисячі 473 голосів. Результати не зміняться, навіть якщо весь відсоток голосів, не включених до системи, буде відданий кандидатам у президенти. Президент Реджеп Тайіп Ердоган був обраний», – заявив Йенер.

Президент України Володимир Зеленський привітав Реджепа Ердогана з перемогою на президентських виборах.

«Вітаю Президента Туреччини Реджепа Ердогана з нагоди перемоги на президентських виборах. Ми розраховуємо на подальше зміцнення стратегічного партнерства на благо наших країн, а також посилення взаємодії для безпеки й стабільності Європи», – написав Зеленський у Twitter.

  • 14 травня 2023 року у першому турі президентських виборів у Туреччині Ердоган набрав 49,52% голосів, Киличдароглу – 44,88%, лідер Альянсу предків Сінан Оган – 5,17%. Останній підтримав у другому турі кандидатуру Ердогана.