У Мелітополі окупанти викрали відому журналістку Ірину Левченко разом з чоловіком Олександром

Новини
Ірина і Олександр Левченко. Фото Фейсбук
Ірина і Олександр Левченко. Фото Фейсбук

В окупованому Мелітополі продовжуються викрадення цивільних мешканців. Після 6 травня зник зв’язок з відомою в регіоні журналісткою Іриною Левченко та її чоловіком Олександром. Знайомі забили на сполох після того, як Левченки, які обоє вже на пенсії, перестали виходити на зв’язок. З’ясувати, що трапилось з родиною, надскладно ще й тому, що окупанти вимагають щоб в “комєндатуру” за інформацією про викрадених приходили тільки близькі родичі. А у Ірини і Олександра в окупації їх немає.

Про викрадення Центру журналістських розслідувань розповідає сестра Ірини Олена Руденко

Востаннє з Левченками був зв’язок у п’ятницю 5 травня. На вихідні Ірина і Олександр, як звичайні пенсіонери, могли поїхати і на дачу, в передмістя Мелітополя, де немає зв’язку, і на цвинтар, що за містом, доглядати за могилами рідних, і просто покататися. Тож тривогу близькі забили аж за три дні. 

“Поїхали на дачу – там нікого немає. Квартири зачинені, велосипеди на місці. Що трапилося з Іриною і Сашею, достеменно не відомо!”, – говорить Олена.

Друзі намагалися дізнатися щось про долю родини Левченко в окупаційних “правоохоронних органах”, проте там повідомили, що інформацію нададуть тільки родичам.

Але всі родичі з окупації виїхали.

 Ірина і Олександр Левченко. Фото Фейсбук

Ірина і Олександр Левченко. Фото Фейсбук

Тож наразі близькі володіють досить приблизною інформацією про долю викрадених. В перший день нібито Левченків тримали в приміщенні на вулиці Чернишевського, де зараз знаходиться одна з окупаційних правоохоронних структур.

Але потім Ірину забрали невідомо куди, а Олександр лишився. Нібито його звинувачують в “тероризмі”.

Спочатку рідні не заявляли про зникнення Левченків публічно, сподіваючись, що Ірину і Сашу відпустять, але зараз просять максимального розголосу, адже всі звинувачення вважають абсурдними.

“Звісно, що це нісенітниці, який тероризм може вчиняти родина пенсіонерів”, – переконані друзі родини і не втрачають надію, що найближчим часом Ірина і Олександр опиняться вдома.

Ірина Левченко в журналістиці з 1981 року. Працювала в заводських багатотиражках, мелітопольській “районці” “Новий день”, була собкором обласних і всеукраїнських друкованих видань.

Останніми роками через сімейні обставини майже не вела професійну діяльність, зараз на пенсії за віком.

Олександр Левченко працював на мелітопольському заводі тракторних гідроагрегатів, моторному заводі. А після виходу на пенсію більшу частину часу присвячував дачній ділянці.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter