Військовослужбовиці з Нової Каховки Наталії Лисицькій за дезертирство і державну зраду світить довічне позбавлення волі з конфіскацією майна

Новини
Наталія Лисицька

39-річна мешканка Нової Каховки Наталія Лисицька, яка проходила військову службу в 57-й окремій мотопіхотній бригаді оперативного командування «Південь» ЗСУ, підозрюється в дезертирстві та державній зраді. За скоєний злочин вона може отримати довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це йдеться в повідомленні їй про підозру Службою безпеки України, передає Центр журналістських розслідувань.

39-річна Наталія Лисицька у 2018 році уклала контракт про проходження військової служби в ЗСУ. З 1 грудня 2020 року її призначили на посаду оператора відділення управління взводу управління самохідного артилерійського дивізіону бригадної артилерійської групи 57 окремої мотопіхотної бригади оперативного командування «Південь» (військової частини А1736). 

В день повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року Наталія Лисицька мусила виконувати свої обов’язки по місцю несення військової служби. Однак вона не виконала наказ свого командира про евакуацію до Кропивницького і залишилася на території тимчасово окупованої Нової Каховки. Згодом вона перейшла на бік ворога, почавши працювати в окупаційній соціальній службі в Новій Каховці.

Наталія Лисицька

Про державну зраду Наталії Лисицької стало відомо ще в червні 2022 року. Вона активно знімалася в пропагандистських сюжетах окупантів і роздавала так звану матеріальну допомогу від загарбників мешканцям Нової Каховки.  

В 2021 році Наталія Лисицька отримала почесну грамоту міського голови Нової Каховки Володимира Коваленка. 

За скоєний злочин їй повідомлено про підозру в дезертирстві та державній зраді – за ч. 2 ст. 111 і ч. 4 ст. 408 КК України. Санкція статей передбачає довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

  • Як писав ЦЖР, працівники ДБР заочно повідомили про підозру 9 колишнім військовослужбовцям групи зенітних дивізіонів однієї з військових частин Збройних Сил України, які перейшли на бік ворога після окупації АР Крим. Серед них – колишній український військовий Денис Подобєдов, який у 2014 році ззрадив присязі і перейшов на бік рф. Зараз він керує протиповітряною обороною окупантів у Криму.