Вісім прикордонників з Чонгара на Херсонщині отримали підозри ДБР за дезертирство в перші дні повномасштабної війни

Новини
Фото: investigator.org.ua

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в дезертирстві вісьмом українським військовослужбовцям-контрактникам, які служили у відділі прикордонної служби «Чонгар» 79 прикордонного загону Південного регіонального управління Держприкордонслужби. Всі вони повтікали з місця несення служби в перші ж дні після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Тепре їм загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років.

Про це йдеться в оприлюднених тут і тут підозрах ДБР, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що 24 лютого 2022 року, одразу ж після повномасштабного російського вторгнення в Україну, підрозділ 79 прикордонного загону отримав наказ про передислокацію до першого рубіжу оборони за маршрутом Чонгар – Салькове Генічеського району до іншого місця служби в м. Запоріжжя. Проте частина прикордонників того ж дня на дорозі під час руху колоною розвернули свої автомобілі і повтікали: хто в бік смт Іванівка, хто в бік смт Нижні Сірогози Генічеського району Херсонщини. А один із прикордонників розвернувся і поїхав у зворотному напрямку на територію Херсонщини вже зі стаціонарного поста Нацполіції в Запоріжжі. 

Так вчинили: 36-річний Зайцев Олексій Анатолійович з смт Новоолексіївка Генічеського району, інспектор прикордонної служби, 22-річний Моїсеєв Дмитро Сергійович з с. Долина Токмацького району Запорізької області, молодший інспектор, 30-річний Мирошниченко Володимир Михайлович з смт Якимівка Запорізької області, інспектор прикордонної служби, 41-річний Карпус Олексій Євгенович з Генічеська, інспектор-кулеметник, 37-річний Кідалов Дмитро Олександрович з смт Рикове Генічеського району, інспектор прикордонної служби, 28-річний Саликін Іван Миколайович з Генічеська, інспектор прикордонної служби – інструктор кінологічного відділення, 39-річний Рудаков Олексій Володимирович з Генічеська, інспектор прикордонної служби.

Також повідомлено про підозру в дезертирстві 28-річному Шевчуку Євгену Андрійовичу з Генічеська, інспектору прикордонної служби відділення технічних засобів охорони державного кордону. Він на початок повномасштабної війни перебував на лікарняному, а по його завершенні 27 лютого 2022 року мусив з’явитися до місця несення військової служби в м. Миколаїв. Однак він наказ про передислокацію не виконав і зник у невідомому напрямку без поважних і без будь-яких законних на те підстав.

За ознакою дезертирства, вчиненого в умовах воєнного стану щодо всіх перелічених прикордонників відкрили кримінальні провадження 8 березня 2022 року за ч.4 ст.408 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від 5 до 12 років.

Як повідомляв ЦЖР, Сергій Воронюк, український військовослужбовець-контрактник, інспектор прикордонної служби відділу прикордонної служби «Чонгар» 79 прикордонного загону Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України, майстер-сержант перейшов на бік ворога і працює «дільничним уповноваженим відділу поліції» в окупованому Генічеську Херсонської області. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter