«Слідство.Інфо» презентує фільм про вбивства, викрадення та катування окупантами українських журналістів під час війни

Новини

Напередодні Дня журналіста, 5 червня, команда «Слідство.Інфо» презентує документальний фільм «Окупація: ціна слова». Стрічка розповідає про українських журналістів, які під час війни опинилися в окупації та зазнали насилля з боку російських військових через свою роботу: були вбиті або викрадені, потрапили у полон чи зазнали катувань. Один з героїв фільму – журналіст ЦЖР Олег Батурін.

Про це повідомляє редакція розслідувальної агенції.

«Ми працювали над цим розслідуванням близько пів року, поспілкувалися з понад 20 українськими журналістами, яких викрадали, допитували та яким погрожували. Попри окупацію, вони продовжували робити свою роботу і не йшли на співпрацю з ворогом. Вони – справжні герої», – розповіла авторка фільму Яніна Корнієнко.

До стрічки увійшли історії херсонського журналіста Олега Батуріна, журналістки з Мелітополя Світлани Залізецької, київського журналіста Дмитра Хилюка та інших. Усі вони постраждали від рук росіян через те, що, попри складні обставини, намагалися розповідати правду про війну.

Головна редакторка «Слідство.Інфо» Анна Бабінець зазначила, що в усіх злочинах проти журналістів простежується системність.

«До кожного приходили, схиляли до роботи на окупантів, погрожували. Далі викрадали – самих журналістів чи членів їхніх сімей, — били, змушували зізнатися у шпигунстві. Все це мало чітко продуманий системний характер з винищення професійної журналістики у перші ж тижні окупації», – сказала Бабінець.

Вона додала, що розслідувачам агенції вдалося зібрати свідчення потерпілих, що майже в усіх випадках з журналістами «працювали» представники російської ФСБ.

Презентація фільму відбудеться під час закритого показу у Києві 5 червня, а також у кількох українських містах 6 червня (деталі щодо місць та подій будуть опубліковані на сайті та у соцмережах «Слідство.Інфо»). Фільм також буде доступний на YouTube-каналі «Слідства.Інфо».

Проєкт з дослідження воєнних злочинів проти українських журналістів «Слідство.Інфо» втілило разом з мережею «Репортери без кордонів» (Франція) та «Інститут масової інформації» (Україна).

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter